Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει περαιτέρω τα παρεμβατικά επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΔΣ εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι η τράπεζα θα εξακολουθεί να διενεργεί μηνιαίες αγορές ύψους 80 δις ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 κι ότι από τον Απρίλιο του 2017 το ύψος των αγορών θα περιοριστεί στα 60 δις ευρώ έως τον Δεκέμβριο του ίδιο έτους.

Άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, κάτι που εξαρτάται από την πορεία αναθέρμανσης του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία, δεδομένου ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληθωρισμού λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.