Αποχή των δικηγόρων για το δικαστικό ένσημο

Δικηγόροι και ασκούμενοι δικηγόροι της Αθήνας καταγγέλλουν την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, και προτείνουν στο δικηγορικό σώμα να κατέλθει σε επιλεκτική - στοχευμένη αποχή από τις δίκες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο. 

Μια αποχή που όπως τονίζουν μπορεί να διαρκέσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, με πραγματικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν συνολικά δώδεκα δικηγόροι, μεταξύ των οποίων είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.) .

Αναφέρουν στην ανακοίνωση τους :

* «Η επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στην αναγνωριστική αγωγή αντίκειται στην ίδια την ουσία και τη σημασία της ως ενδίκου βοηθήματος. Μέχρι την κατάργηση της σχετικής ρύθμισης ή την -εκ νέου- κήρυξη της αντισυνταγματικότητάς της από τα δικαστήρια:

α) Όποιος μπορεί να πληρώσει, δεν έχει λόγο να μην ασκεί απευθείας καταψηφιστική αγωγή και

β) Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, στερείται την παροχή δικαστικής προστασίας, κατά παράβαση των άρθρων 8 § 1 και 20 § 1 του Συντάγματος».

Επισης, ότι «οι επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά και ο τρόπος εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη διαμεσολάβηση:

α) Δυσχεραίνουν την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης ενώπιον των δικαστηρίων, κατά παράβαση των ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων και

β) Δημιουργούν χαοτική κατάσταση στα δικαστήρια και εξαιρετικά αρνητικό κλίμα μεταξύ των δικηγόρων, απομειώνοντας έτσι τις προοπτικές επιτυχίας του θεσμού για ταχεία, εξωδικαστική επίλυση των διαφορών».

* όπως ενδεικτικά επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους η αποχή μπορεί να υλοποιηθεί σε δίκες:

- Επί ενδίκων βοηθημάτων του Δημοσίου κατά ιδιωτών και

- Επί ενδίκων μέσων του Δημοσίου κατά ιδιωτών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.