BMW Concept 4

Με την αποκάλυψη του BMW Concept 4 στο 68ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, η γερμανική εταιρεία επιχειρεί μια πρώτη, αλλά καθοριστική, προσέγγιση στο νέο πρόσωπο της σειράς, αλλά και στη σχεδίασή της γενικότερα.

Η BMW Concept 4 είναι ένα σπορ όχημα με κουπέ, σπορτίφ, αμάξωμα. Βασικό της χαρακτηριστικό η νέα μάσκα, κλασικά σε σχήμα νεφρών. Κάθετα τοποθετημένη, εντάσσεται ομαλά στις αναλογίες του εμπρός τμήματος καθώς και στο ένδοξο παρελθόν της BMW. Παραπέμπει σε θρυλικά μοντέλα του παρελθόντος της, όπως η BMW 328 και η BMW 3.0 CSi.

Η μάσκα «νεφρών» έγινε επίσης καμβάς όπου αποτυπώθηκε το ταλέντο των σχεδιαστών στις λεπτομέρειες. Το πλέγμα περιέχει οριζόντια διακοσμητικά στοιχεία με πολυεδρική κάτοψη που δημιουργούν μία κομψή αντίθεση στη σπορ σχεδίαση του εμπρός τμήματος και προσδίδουν βάθος και αποκλειστικότητα στη μάσκα. Παρατηρώντας την από πιο κοντά, γίνεται αντιληπτή μία ακόμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: το περίπλοκο πλέγμα στα ‘νεφρά’ και τις εισόδους αέρα, που αποτελείται από μικρά αριθμητικά στοιχεία ‘4’ ενωμένα.

Οι λεπτοί, δίδυμοι προβολείς με εστιασμένη δέσμη, είναι ελαφρώς κεκλιμένοι και σε συνδυασμό με την μάσκα χαρίζουν στο εμπρός τμήμα μία μοντέρνα εμφάνιση με ισχυρή ταυτότητα. Τα εντυπωσιακά στοιχεία LED δεν φέρουν κρυστάλλινο κάλυμμα και έχουν ενταχθεί στο αμάξωμα σαν τρισδιάστατα γλυπτά. Αυτή η τεχνική προσδίδει μία ακόμα νότα καινοτομίας στο εμπρός τμήμα, που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον προηγμένο χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Επεκτείνοντας το ανάγλυφο καπό, οι σχεδιαστές έπαιξαν με ‘όγκους’ και ακριβείς γραμμές. Οι τολμηρές επενδύσεις που πλαισιώνουν τη μάσκα δίνουν την αίσθηση ενός πολύτιμου λίθου.

Η BMW Concept 4 αποτυπώνει τις χαρακτηριστικές αναλογίες της BMW στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους. Το επιμηκυμένο καπό, το μακρύ μεταξόνιο, η ρέουσα γραμμή οροφής και οι κοντοί πρόβολοι διαμορφώνουν το περίγραμμα ενός μοντέρνου, κομψού και δυναμικού coupe και χαρίζουν στο χαμηλωμένο αμάξωμα μία αίσθηση ορμής, ακόμα και όταν είναι ακίνητο.

Το αθλητικό αμάξωμα ενσωματώνει διακριτικές κρυστάλλινες επιφάνειες με στενά παράθυρα που τονίζουν ακόμα περισσότερο το δυναμικό προφίλ. Η εκτεταμένη γραμμή οροφής ρέει ομαλά προς το πορτμπαγκάζ. Τα διογκωμένα τόξα των θόλων των πίσω τροχών αποτυπώνουν την κινητήρια ισχύ που περνά από τους πίσω τροχούς και τονίζουν τους μυώδεις ώμους στο ψηλότερο επίπεδο. Η στενή επιφάνεια πάνω από τους εμπρός τροχούς πετυχαίνει την τέλεια δυναμική ισορροπία. Οι εμφατικοί όγκοι επιτείνουν την αίσθηση ευελιξίας και απουσίας περιττού βάρους. Συνολικά, τα τόξα των τροχών χαρίζουν στη νέα BMW Concept 4 μία δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση παρουσία.

Μία οριζόντια κύρια γραμμή ανάμεσα στους θόλους των τροχών λειτουργεί ως κλασική καμπύλη που διαμορφώνει το σχήμα των πλευρών. Αυτή εκτείνεται σχετικά χαμηλά σε όλο το μήκος του αυτοκινήτου, δημιουργώντας ένα χαμηλό οπτικό κέντρο βάρους. Πιο κάτω, μία ακόμα χαρακτηριστική γραμμή ανεβαίνει δυναμικά από το πίσω τμήμα των εμπρός τροχών προς το κάλυμμα του χώρου αποσκευών, παρέχοντας πρόσθετη ευελιξία στο σύνολο.

Προηγμένες λεπτομέρειες σε close - up

Παρατηρώντας την BMW Concept 4 από πιο κοντά, αποκαλύπτονται και άλλες αριστοκρατικές λεπτομέρειες. Οι μινιμαλιστικοί εξωτερικοί καθρέπτες δύο τμημάτων αναδύονται από τις λωρίδες στεγανοποίησης. Το κάτω τμήμα από γυαλιστερό αλουμίνιο επεκτείνει αρμονικά τη λωρίδα στεγανοποίησης και γίνεται κάτοπτρο, ενώ το αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο πίσω τμήμα είναι βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος και ολοκληρώνει τη σχεδίαση των καθρεπτών με δυναμικό τρόπο. Στο εσωτερικό των καθρεπτών αιωρείται το λογότυπο BMW, που γίνεται ορατό μόνο μετά από προσεκτική παρατήρηση.

Οι ζάντες αλουμινίου της BMW Concept 4 έχουν ομοίως σχεδιαστεί με προσοχή στη λεπτομέρεια. Σε διάσταση 21-ιντσών με έντονα κοίλη εκδοχή της σπορ σχεδίασης με πέντε ακτίνες, προσελκύουν το βλέμμα στο κέντρο των τροχών. Με το έντονα γυαλιστερό το εμπρός τμήμα των ακτίνων πάνω σε ελαφρώς σκουρότερο φόντο επιτυγχάνεται μία ελκυστική σοφιστικέ αντίθεση.

Πίσω τμήμα – καθαρό, εντυπωσιακό, δυναμικό.

Το πίσω τμήμα της BMW Concept 4 βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο, όπως αρμόζει σε ένα σπορ μοντέλο. Η χαρακτηριστική γραμμή περνώντας από τα πλευρά καταλήγει στο πίσω τμήμα σε μία φαρδιά, οριζόντια καμπύλη και μειώνει οπτικά ακόμα περισσότερο την απόσταση του coupe από το έδαφος. Παίρνοντας τη σκυτάλη, από το σημείο που σταματά το εμπρός τμήμα, μεγάλες, απέριττες επιφάνειες με λίγες γραμμές αποτελούν το κυρίαρχο θέμα.

Η αισθητική καθαρότητα είναι διάχυτη σε κάθε στοιχείο του πίσω τμήματος και δημιουργεί ένα περίοπτο σχήμα ουράς. Το σπορ πίσω παρμπρίζ ενσωματώνεται στο ισχυρό αμάξωμα, σμιλεύοντας στιβαρούς και αθλητικούς ‘ώμους’ στη σχεδίαση της BMW Concept 4. Οι κάθετοι αεραγωγοί πλαισιώνουν το κάτω τμήμα και τονίζουν το φαρδύ στήσιμο του αυτοκινήτου.

Τα πίσω φώτα LED αποτελούνται από ένα στοιχείο οπτικής ίνας, που χαρίζει στο γνώριμο L σχήμα BMW ένα προηγμένο γραφικό «heartbeat» (καρδιογράφημα) και καταργεί το κρυστάλλινο κάλυμμα. Οι καμπύλες υπογραμμίζουν το σπορ, οριζόντιο προσανατολισμό και τη στιβαρότητα του πίσω τμήματος. Ο εντυπωσιακός διαχύτης που είναι ενσωματωμένος στην τεράστια πίσω ποδιά επισφραγίζει τη σχεδίαση του αυτοκινήτου.

Τα κάθετα πτερύγια χωρίζουν τις καθαρές επιφάνειες της ουράς του αυτοκινήτου, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την ευγενή, σπορ καταγωγή του, ενώ το φινίρισμα High-gloss Black με μεταλλικούς κόκκους προσδίδουν πρόσθετη λάμψη. Δύο απολήξεις εξαγωγής αναδεικνύουν ένα νέο, δυναμικό ελεύθερο σχήμα, μία σχεδιαστική λεπτομέρεια της BMW Concept 4 που συνοψίζει την ουσία του αυτοκινήτου: η ενσάρκωση ενός σύγχρονου coupe που ξεχειλίζει από γοητεία από όλους τους πόρους του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.