Brexit: Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ, πολύ δύσκολες, λέει ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας

για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι "πολύ, πολύ, πολύ δύσκολες".

Όπως είπε ο Γιούνκερ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι της επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν "εχθρική διάθεση". Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ είπε ότι μίλησε με την Μέι και χαιρέτισε τη σαφήνεια των δηλώσεών της, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν μια δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές.

Λίγο νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει το παν για να επιτευχθεί μια "ισορροπημένη" λύση. "Από την πλευρά μου, θα κάνω τα πάντα ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε μια ισορροπημένη λύση, με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες μας" είπε μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

"Χαιρετίζω τις διευκρινίσεις της κας Μέι, όμως της είπα χθες το βράδυ ότι μια ομιλία δεν πυροδοτεί τις διαπραγματεύσεις" με την ΕΕ, υπογράμμισε. "Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (σ.σ. της Συνθήκης της Λισαβόνας) θα υπάρξει μια πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και οι συνέπειες της οποίας θα είναι αξιοσημείωτες για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους 27 εταίρους τους και για την ΕΕ στο σύνολό της", υπενθύμισε.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Γιούνκερ στην ομιλία που εκφώνησε την Τρίτη η Τερέζα Μέι σχετικά με τους στόχους του Λονδίνου στη μελλοντική διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ότι επιθυμεί μια "δίκαιη" συμφωνία για τους Βρετανούς. Επανέλαβε όμως ότι το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην ΕΕ μετά την αποχώρησή του θα πρέπει να είναι "αναγκαστικά κατώτερο" από αυτό που απολάμβανε ως πλήρες μέλος.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Γιούνκερ ο Μούσκατ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν αντιλήφθηκε κάποια "απειλή" στην προειδοποίηση της Μέι ότι η λήψη τυχόν τιμωρητικών μέτρων εκ μέρους των Βρυξελλών θα βλάψει την ΕΕ. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν άκουσε μια "κήρυξη πολέμου" στην ΕΕ από τη Βρετανία. Εκτίμησε μάλιστα ότι η αποφασιστικότητα της Μέι να εγκαταλείψει η χώρα της την ενιαία αγορά ήταν μια "μάλλον θετική εξέλιξη", διαβεβαιώνοντας ότι και οι άλλες χώρες-μέλη είναι της άποψης ότι η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα μπορούσε να αποσυνδεθεί από την αρχή της ελεύθερης κυκλκοφορίας των προσώπων.

Ο Μούσκατ ανακοίνωσε επίσης ότι "σε σύντομο χρονικό διάστημα" θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit, αφού όμως προηγουμένως το Λονδίνο προσφύγει στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί πιθανότατα 4-5 εβδομάδες αργότερα.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίσημη έναρξη της διαδικασίας του διαζυγίου θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.