Διεθνείς Οργανώσεις για την Ελευθερία του Τύπου καταγγέλλουν την επίθεση κατά του δημοσιογράφου του Documento και του Koutipandoras.gr, Αντώνη Ρηγόπουλου

Φωτογραφία από την πορεία κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου - 17/11/2020

Μετά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που -μεταξύ άλλων- κάλεσε την «ηγεσία της αστυνομίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να διερευνήσουν το περιστατικό και να αποδώσουν τυχόν ευθύνες, καθώς και να διασφαλίσουν ότι δεν παρεμποδίζονται οι δημοσιογράφοι στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους να ενημερώνουν την κοινή γνώμη», σειρά είχε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ που κατέγραψε το γεγονός.

Η δημοσίευση που καταχωρήθηκε ως καταγγελία κατά της Ελευθερίας του Τύπου στην Αθήνα έχει τον τιτλο: 

«Ελλάδα: Η αστυνομία συλλαμβάνει και παρενοχλεί δημοσιογράφο που καλύπτει διαμαρτυρίες για τον εορτασμό της φοιτητικής εξέγερσης».

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

«Στις 17 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η αστυνομία παρενόχλησε σωματικά και λεκτικά τον Αντώνη Ρηγόπουλο, δημοσιογράφο των μέσων ενημέρωσης, Documento και Koutipandoras.gr. Η σύλληψη έγινε ενώ ο Ρηγόπουλος έδινε ανταπόκριση για το Documento κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ) για τον εορτασμό της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της στρατιωτικής χούντας. Περίπου στις 3 μ.μ., στο σταυροδρόμι των οδών Θεόδωρου Δηλιγιάννη και Σαμόα, τον Ρηγόπουλο τον σταμάτησαν αστυνομικοί της Τροχαίας. Πλάνα του περιστατικού καταγράφηκαν σε ζωντανή ροή από τον ίδιο τον δημοσιογράφο. Παρά το γεγονός ότι ο Ρηγόπουλος φαίνεται στο βίντεο πως φορούσε μάσκα αερίου, την οποία είπε ότι χρησιμοποιούσε για να προστατευθεί από τα δακρυγόνα που είχαν ριφθεί νωρίτερα για να διασκορπίσουν τους διαδηλωτές, η αστυνομία προσπάθησε να του επιβάλει πρόστιμο 300 € σύμφωνα με τους κανόνες COVID-19 με την αιτιολογία πως δεν φορούσε χειρουργική μάσκα. Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί μετέφεραν τον Ρηγόπουλο στα κεντρικά της Τροχαίας όπου υποστηρίζει ότι του απευθύνθηκαν με απειλητικό και καταχρηστικό τρόπο και του μίλησαν χυδαία σε μια προσπάθεια να τον προκαλέσουν. Αργότερα ανέφερε ότι κάποιος τον έσπρωξε δυνατά σε μια καρέκλα και φώναξε επιθετικά στο πρόσωπό του. Ο Ρηγόπουλος πρόσθεσε ότι οι αξιωματικοί αρνήθηκαν επανειλημμένα να αναγνωρίσουν τη δημοσιογραφική ταυτότητά του και του αφαίρεσαν την εθνική ταυτότητά του για περίπου μισή ώρα. Ο εργοδότης του ανέφερε ότι ο Ρηγόπουλος αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε και τελικά απελευθερώθηκε αφού ο εργοδότης του ήρθε σε επαφή με την αστυνομία και διαμαρτυρήθηκε για την κράτησή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοσιογραφικών Εφημερίδων Αθηνών καταδίκασε το περιστατικό και ζήτησε εσωτερική έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι δεν εμποδίζονται στην άσκηση του συνταγματικούς τους δικαιώματος ενημέρωσης του Κοινού.»

Τη δημοσίευση την αναπαρήγαγε στο Twitter και το IPI – The Global Network for Press Freedom 

Διαβάστε επίσης: Πολυτεχνείο: Αστυνομικοί επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο του «documentonews.gr» και του «koutipandoras.gr»

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.