Παραδοχή καταστροφής: Πρόβλεψη για ύφεση 16% στο β' τρίμηνο του 2020 από τον Σταϊκούρα

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες εστάλησαν στην Κομισιόν, προβλέπουν ύφεση της τάξεως του 16% στην ελληνική οικονομία, όσον αφορά το β' τρίμηνο του 2020, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε ύφεση 8% στο σύνολο του έτους.

«Μιλάμε για ύφεση 16% στο β' τρίμηνο», σημείωσε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που έχουν καταγραφεί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας σχετικά με τη «βύθιση» της οικονομίας. 

Ο υπουργός έκανε λόγο για ύφεση 16% στο β' τρίμηνο του 2020 και για 8% στο σύνολο του 2020, σημειώνοντας μάλιστα ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να... παρέμβει, ποντάροντας στο «χαρτί» του τουρισμού. Το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου θα αποτελέσει το crash test για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο μπορεί ο τουρισμός να λειτουργήσει ως «σωσίβιο» για την ελληνική οικονομία, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες είναι αδίστακτοι και οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς.

Διαβάστε επίσης: «Μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ύφεση φέτος - Μικρότερη ανάκαμψη το 2021 - Έκρηξη ελλειμμάτων

Οι «μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ

«Ζοφερή» κατάσταση προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, στην αναθεώρηση των προβλέψεων του Απριλίου, εκτιμάται ότι η οικονομία θα σημειώσει φέτος ύφεση 4,9% έναντι 3% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψει 5,4%. Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν φέτος ύφεση 8% για να ανακάμψουν 4,8% το 2021, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ τους να είναι χαμηλότερο το επόμενο έτος κατά 4% σε σχέση με το επίπεδο του 2019. 

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021). Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.