Ελεγκτικό Συνέδριο: Μετά το Πάσχα η απόφαση για 13η και 14η σύνταξη

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δη στην Μείζονα Ολομέλεια, συζητήθηκε σήμερα το φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων που διεκδικούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 31.12.2018.

Σύμφωνα πάντως με τον Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Αντώνιο Νικητάκη, η κατάργηση από 1.1.2013 των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και του επιδόματος της θερινής άδειας στους συνταξιούχους του Δημοσίου είναι συνταγματική και νόμιμή και επιβλήθηκε για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος

Απ΄ την πλευρά του ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να ταχθεί με την άποψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των τριών δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους.. Αυτό σημαίνει ότι έτσι δεν αναγνωρίζεται η υποχρέωση να καταβληθεί από την Πολιτεία αποζημίωση, με τον νόμιμο τόκο του 6% για αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν οι συνταξιούχοι, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 31.12.2018, από την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4093/2012.

Η σχετική απόφαση της μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να δημοσιευθεί μετά το ερχόμενο Πάσχα.

Τι υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι

Οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος.Οι δε δικηγόροι τους επισήμαναν ότι με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης επέρχεται κατάργηση περιουσιακού δικαιώματος των συνταξιούχων και παράλληλα παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Υπενθυμίζεται, ότι το τρίτο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε κρίνει κατά πλειοψηφία οτι μη νομίμως δεν καταβλήθηκαν κατά το ένδικο χρονικό διάστημα τα επιδόματα εορτών και αδείας, δεδομένου ότι «οι διατάξεις της υποπαραγράφου Β.4 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, με τις οποίες καταργήθηκαν οι εν λόγω συνταξιοδοτικές παροχές, καθώς και οι διατάξεις του ν. 4387/2016, με τις οποίες διατηρήθηκε σε ισχύ η ως άνω κατάργηση, αντίκεινται στο Σύνταγμα».

Το τρίτο Τμήμα παρέπεμψε προς οριστική επίλυση στην Ολομέλεια του ΕΣ το ζήτημα της περικοπής των δώρων εορτών και του επιδόματος θερινής άδειας κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής ως άλλες αξιώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.