ΕΛΣΤΑΤ: Ανεργία και απασχόληση από το 1981 έως το 2015

Την μεταβολή των μεγεθών της απασχόλησης και της ανεργίας από το 1981 έως το 2015, παρουσιάζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Με τη συμπλήρωση 35 ετών λειτουργίας, η ΕΛΣΤΑΤ πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη έρευνα από την οποία προκύπτει ότι η μερική απασχόληση αυξάνεται σταθερά από το 2006 και μετά. Η ανεργία κινήθηκε ανοδικά έως το 1999. Κατέγραψε μείωση έως το 2008, αλλά εκτινάχθηκε από το 2009 έως το 2015, με κορύφωση το 2013 όταν έφτασε στο 27,5%.

 Η ανεργία πλήττει διαχρονικά περισσότερο τις γυναίκες και τις νεότερες ηλικίες. Αυτές είναι και οι δύο ομάδες του πληθυσμού, που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Διαχρονικά, η χαμηλότερη ανεργία εμφανίζεται στις νησιώτικες περιφέρειες, ενώ η υψηλότερη στις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος. 

 Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώνεται ότι αυξάνεται η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Η απασχόληση μετατοπίζεται από την παραγωγή στην παροχή υπηρεσιών και από τα χειρωνακτικά στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα. Το επίπεδο εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού μετατοπίζεται σαφώς προς ανώτερες βαθμίδες. Η κατοχή τίτλων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.