Επέλεξαν να μη διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία

Ξανά κλεισμένοι στο σπίτι με απόφαση της κυβέρνησης, ενώ βιώνουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το πρώτο.

Ο ιός δείχνει ότι είναι πολύ επιθετικός, δεν υπολογίζει ηλικίες και βρίσκει έδαφος στις εγκληματικές ανεπάρκειες και τις παλινωδίες της κυβέρνησης.

Χωρίς σχεδιασμό άνοιξε ο τουρισμός, μόνο και μόνο για να ανοίξει, με επακόλουθο να έλθει στη χώρα τόσος κόσμος χωρίς να ελέγχεται. Επιλογή της κυβέρνησης, αντί να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό και να δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις.

Επέλεξε να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό. Επίσης δεν προέβλεψε για ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), να γίνονται τεστ ούτε να υπάρχει αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας.

Επέλεξε επίσης εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας να ψηφίσει νομοσχέδιο για αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη. Πρωτοτυπήσαμε και σε αυτό, μαζί βέβαια με τις μειωμένες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αντί να κάνει όλα αυτά τα απαραίτητα, αναλώθηκε σε γελοιότητες με παγούρια και μάσκες.

Επέλεξε να μην αυξήσει τον αριθμό των μέσων μεταφοράς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και να μην προσλάβει αναγκαίο προσωπικό.

Ολα αυτά βέβαια έχουν μια λογική: την πλήρη υποτίμηση και απαξίωση του δημόσιου τομέα και την εκχώρηση όσο περισσότερων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θέλουν, αυτό πιστεύουν.

Αυτά επέλεξαν να κάνουν, δεν έγινε τίποτε τυχαία.

Ενώ συμβαίνουν όμως όλα αυτά, όλος αυτός ο θίασος αυτοσυγχαίρεται και αυτοθαυμάζεται για εικονικά επιτεύγματα με την αμέριστη στήριξη πάντα των ταϊσμένων ΜΜΕ, παρουσιάζοντας καθημερινά μια εικόνα από ένα παράλληλο σύμπαν που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή.

Ο κορονοϊός όμως, που δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει, αλλά απλώς χωρίς να γίνονται τεστ μπορούσε να κρυφτεί και να υποδυθεί η «άριστη» κυβέρνηση ότι όλα πάνε καλά, επανεμφανίστηκε δριμύτερος. Τα πρώτα αντανακλαστικά ακόμη και αυτής της κυβέρνησης, έστω και καθυστερημένα, θα έπρεπε να ήταν η ενίσχυση και η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και να πάρει ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς.

Τι έκανε όμως; Στοχοποιούσε και ενοχοποιούσε τους νέους –ακόμη και σήμερα– για να έχει έτοιμο τον φταίχτη, την ίδια στιγμή όμως που υπουργοί συνωστίζονταν στις εκκλησίες, γύριζαν έξω χωρίς μάσκα και φιλούσαν χέρια παπάδων.

Η διαχείριση ενός τόσο σοβαρού υγειονομικού θέματος από μια ακραία εμμονική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που σκόπιμα απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας αποβαίνει συνολικά μοιραία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση έτσι που τα κατάφερε το μόνο που κάνει μέχρι τώρα είναι διαγγέλματα του «σωτήρα» πρωθυπουργού με νουθεσίες, κριτική, στοχοποίηση, μέτρα που αναιρούνται σε λίγες μέρες με άλλα μέτρα.

Εικόνα διάλυσης μιας ανάξιας κυβέρνησης που αναιρεί ακόμη και τους υπουργούς της, άλλα λέει τη μια μέρα και άλλα την άλλη, χρησιμοποιεί και μειώνει τους επιστήμονες και κατόπιν της φταίει για όλα η αντιπολίτευση.

Ομως αυτό που εξοργίζει περισσότερο είναι ότι ενώ η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως, οι αλαζόνες δεν τολμούν να παραδεχτούν το λάθος τους, αλλά προκλητικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ακόμη και σήμερα, ενοχοποιεί τους νέους, τους φοιτητές και τις νυχτερινές διασκεδάσεις.

Είναι λυπηρό, είναι κατάντια, είναι θράσος. Δυστυχώς, όταν κυβερνά τη χώρα μια τέτοια κυβέρνηση, αντικοινωνική, ακραία, χωρίς σχέδιο και συγχρόνως τόσο αυταρχική, είναι δεδομένο ότι σε τέτοιες καταστάσεις γίνεται ολέθρια για μια ολόκληρη χώρα.

Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χίου

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.