Γαλλία: Μόνο με ειδικό σήμα θα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα στο Παρίσι

Από πράσινο για τα πιο «καθαρά» μέχρι γκρι για τα πιο ρυπογόνα, όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο Παρίσι θα πρέπει να διαθέτουν από σήμερα ένα αντι-ρυπαντικό σήμα, σηματοδοτώντας ένα νέο στάδιο στη μάχη κατά των εκπομπών μικροσωματιδίων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα οχήματα, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, ακόμη και σε όσα έχουν ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, στο Παρίσι.

Πρώτη πόλη της Γαλλίας που θέτει σε εφαρμογή αυτό το μέτρο, το Παρίσι «βελτιώνει την ποιότητα του αέρα περιορίζοντας τις εκπομπές μικροσωματιδίων από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πόλη, η δήμαρχος της οποίας, Αν Ινταλγκό, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει καταστήσει τη μάχη κατά της μόλυνσης του αέρα μία από τις προτεραιότητές της.

Με το όνομα Crit'Air, αυτό το σήμα είναι ένα αυτοκόλλητο που το χρώμα του καθορίζεται από το επίπεδο εκπομπής ρύπων του οχήματος (οξείδια του αζώτου, μικροσωματίδια).

Το μέτρο έχει ως σκοπό να αποκλείσει από τους δρόμους τα πιο ρυπογόνα οχήματα όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της, κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα πρόσφατα σε πολλές γαλλικές περιοχές.

Για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, προβλέπονται έξι διαβαθμίσεις: πράσινο για «μηδενικές εκπομπές» (ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο) και ακολουθούν πέντε διαβαθμίσεις από το μωβ «1» (προδιαγραφές Euro 5 και 6 βενζίνης) έως το γκρι «5» (Euro 2 ντίζελ).

Σήμερα το πρωί στους δρόμους του κέντρου του Παρισιού, ελάχιστα αυτοκίνητα ήταν εφοδιασμένα με το σχετικό σήμα.

Όμως ο Ν’Γκουγέν Τουάν, οδηγός ταξί, είχε τοποθετήσει ήδη το σήμα του, «1». «Δεν ξέρω αν είναι χρήσιμο, αλλά είναι μια υποχρέωση», είπε, «εργάζομαι με αυτοκίνητο, πρέπει να είμαι σύννομος».

Ο δήμος έχει σκοπό να «μειώσει στο μισό» τον αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα και να καταργήσει το ντίζελ από τώρα έως το 2020.

Το Παρίσι είχε ήδη απαγορεύσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 την κυκλοφορία των φορτηγών, των λεωφορείων και των τροχόσπιτων που κυκλοφόρησαν πριν από το 2001. Από τότε και άλλες γαλλικές πόλεις υιοθέτησαν το μέτρο, με πιο συντονισμένο τρόπο.

Η κυκλοφορία ορισμένων κατηγοριών αυτοκινήτων έχει ήδη απαγορευθεί τις καθημερινές από τον Ιούλιο του 2016, όπως τα αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών.

Όταν η ρύπανση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, η εκ περιτροπής κυκλοφορία –η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί χωρίς μεγάλη επιτυχία– θα αντικατασταθεί από μια διαφοροποιημένη κυκλοφορία. «Τα λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα θα μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν όταν τα πιο ρυπογόνα θα πρέπει να παραμείνουν στο γκαράζ», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος για τις μεταφορές, από το κόμμα των Οικολόγων, Κριστόφ Νατζντόφσκι.

«Αυτό που κάνουμε, το είχε κάνει το Βερολίνο από το 2008. Σχεδόν 200 πόλεις στην Ευρώπη έχουν ήδη δημιουργήσει τέτοιες ζώνες, που έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητά τους», προσθέτει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν ζητηθεί 2,5 εκατομμύρια σήματα που κοστίζουν κατά μέσο όρο 4,18 ευρώ, όσο «το κόστος εκτύπωσης».

Η καθυστέρηση ανάμεσα στην παραγγελία και την παραλαβή θα έχει ως αποτέλεσμα οι αρχές να είναι επιεικείς για πολλούς μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι έλεγχοι θα έχουν «παιδαγωγικό» χαρακτήρα. Όμως τα αυτοκίνητα η κυκλοφορία των οποίων απαγορεύεται θα «λαμβάνουν προφορικές επιπλήξεις από τη Δευτέρα» (σήμερα), πρόσθεσε ο Νατζντόφσκι.

Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 68 έως 135 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου.

Περίπου 600.000 οχήματα κυκλοφορούν κάθε μέρα στο Παρίσι, από τα οποία τα 100.000 είναι φορτηγάκια και φορτηγά και 100.000 είναι δίτροχα.

Προστιθέμενο στα μέτρα πεζοδρόμησης των δρόμων δίπλα στον Σηκουάνα, αυτό το νέο μέτρο προκαλεί την οργή ορισμένων αυτοκινητιστών.

Περίπου εκατό από αυτούς συγκεντρώθηκαν χθες στο Παρίσι οδηγώντας τα αυτοκίνητά τους άνω των 20 χρονών για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους κανόνες. Για τη Γαλλική Ομοσπονδία Πολιτών Αυτοκινητιστών, το μέτρο «τιμωρεί τους πιο φτωχούς».

Η Ομοσπονδία των Οργισμένων Μοτοσικλετιστών κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σήμερα. Απαιτεί από τη δήμαρχο του Παρισιού να μην εφαρμόσει αυτό το μέτρο στα δίτροχα που «προσφέρουν μια πραγματική λύση» στην κυκλοφορία και στη ρύπανση, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.