Η Ελ. Ακρίτα υπενθυμίζει με νόημα ένα άρθρο δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

Λίγες ώρες αφότου γνωστοποίησε ότι έστειλε επιστολή παραίτησης στον διευθυντή των Νέων η Έλενα Ακρίτα προέβη σε μια όχι τυχαία ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook: Το άρθρο 3 από τις Αρχές Δεοντολογίας Του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος (ΕΣΗΕΑ).

Οι αρχές τις οποίες τίμησε με τα γραφόμενά της αλλά και με την μετέπειτα στάση της η Έλενα Ακρίτα, είναι οι ακόλουθες: 

Αρχές Δεοντολογίας Του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος (ΕΣΗΕΑ)

Άρθρο 3

Η ισηγορία και η πολυφωνία, οξυγόνο της δημοκρατίας, αναιρούνται σε συνθήκες κρατικού μονοπωλιακού ελέγχου των Μ.Μ.Ε. και υπονομεύονται με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας τους σε γιγαντιαίες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την κοινή γνώμη σαν καταναλωτή και προσπαθούν να χειραγωγήσουν το φρόνημα, τις συνήθειες και την εν γένει συμπεριφορά της.

Γι’ αυτό ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα, που διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

β. Να αποκρούει και να καταγγέλλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα των ολιγοπωλίων.

γ. Να υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στον εργασιακό χώρο του και να αρνείται την εκτέλεση έργου, που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

δ. Να μη δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου ή άρθρου και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων ή του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν αγνοία του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος.

Αρχές Δεοντολογίας Του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος (ΕΣΗΕΑ) Άρθρο 3 Η ισηγορία και η πολυφωνία, οξυγόνο της...

Δημοσιεύτηκε από Elena Akrita στις Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.