Η Φώφη Γεννηματά κατηγορεί για λαϊκισμό την κυβέρνηση Μητσοτάκη

H Φώφη Γεννηματά.

«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα». χαρακτηρίζει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής την προτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν το 50% του μισθού τους, τους επόμενους δύο μήνες, για να ενισχυθεί ο ειδικός λογαριασμός κατά του κορονοϊού.

Μάλιστα, τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν διστάζουν να περιγράφουν αυτού του είδους τις κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σαν επιλογές λαϊκισμού. «Υπάρχει ο λαϊκισμός και οι εύκολες εντυπώσεις, υπάρχει όμως και η υπευθυνότητα και η συλλογική ευθύνη του πολιτικού συστήματος απέναντι στη συγκυρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε σε άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, την στιγμή που θα μπορούσε η Βουλή συνολικά, όπως και σε άλλες δύσκολες δοκιμασίες και φυσικές καταστροφές, να λειτουργήσει συλλογικά», τονίζουν στο κόμμα.

Παράλληλα, θυμίζουν ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η Βουλή είχε αποφασίσει συνολικά για τη μείωση της αποζημίωσης των βουλευτών δύο φορές την περίοδο 2009-2011. Έτσι, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, την Δευτέρα (30.3.2020) η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά του ζητά να λάβει θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου η Βουλή των Ελλήνων και οι βουλευτές «να συνεισφέρουν οικονομικά στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας» με νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης, ζητά να υπερψηφιστεί τροπολογία του Κινήματος για την επιβράβευση όσων εργαζομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας. Ήδη, όπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έχουν προχωρήσει, από την προηγούμενη Παρασκευή, τη διαδικασία διάθεσης στο ΕΣΥ, πέντε σύγχρονων κλινών ΜΕΘ. Εξήγησε ότι απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου η πρωτοβουλία αυτή να γίνει ισχυρότερη, με την συμμετοχή όλων των βουλευτών.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «είναι προφανές ότι, αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, το Κίνημα Αλλαγής, με εντολή μου, θα προχωρήσει μόνο του».

Συν τοις άλλοις, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τα νέα μέτρα για την οικονομία, τα οποία κατά τη Χαριλάου Τρικούπη «είναι καθυστερημένα, ανεπαρκή και σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα γενναία πακέτα στήριξης άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπου η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 80%-100%».

Μάλιστα, προβάλλει δώδεκα σημεία που, κατά το Κίνημα Αλλαγής, αναδεικνύουν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή:

- Οι κρατικές εγγυήσεις 1 δις ευρώ για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις εξήγγειλαν επιδοτήσεις/εγγυήσεις που φθάνουν στο 20% του ΑΕΠ τους

- Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» ύψους 1 δις ευρώ μεταφράζεται σε μικρό ποσό για καθεμιά από τις χιλιάδες επιχειρήσεις

- Δεν δίνει λύσεις για το θέμα των επιταγών, όταν υγιείς επιχειρήσεις σε κρίσιμους τομείς κινδυνεύουν να κλείσουν (διατροφική αλυσίδα, φαρμακευτική δραστηριότητα κ.α.).

- Ο πρωτογενής τομέας παραμένει ο φτωχός συγγενής με μόνο 150 εκ. ευρώ ενίσχυση

- Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους

- Αρνείται την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

- Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με τα voucher τηλεκατάρτισης (και δίνονται υποσχέσεις για τον Μάιο).

- Συνεχίζεται η άρνηση να εντάξει τους υγειονομικούς του ΕΣΥ στα Βαρέα και ανθυγιεινά.

- Το επίδομα του Πάσχα δεν καλύπτει κατηγορίες εργαζομένων που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, όπως έχει προταθεί από το ΚΙΝΑΛ (αστυνομικούς, ένοπλες δυνάμεις κ.α.)

- Οι τράπεζες δεν καλύπτουν δανειολήπτες που δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Δεν τους προτάθηκαν βιώσιμες λύσεις

- Λείπουν μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους που καθυστερεί η έκδοση των συντάξεων τους, καθώς και για τους μακροχρόνια άνεργους.

- Η Κυβέρνηση εμμένει στην απαράδεκτη και αντεργατική διάταξη του άρθρου 9 της ΠΝΠ που φτωχοποιεί τους εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.