Η κυβέρνηση κάνει «δώρο» στους κλινικάρχες ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του

Φωτογραφία αρχείου.

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ενεργοποιείται η στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις ιδιωτικές κλινικές, κι ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται στο «κόκκινο», με γιατρούς και νοσηλευτές να ζητούν επιτακτικά μέτρα θωράκισης του τομέα, αλλά και προσλήψεις, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που δημιουργεί η νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα.

Για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κλείνει» το μάτι προς τους ιδιώτες, οι οποίοι θα λάβουν ζεστό χρήμα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νέα ΚΥΑ, μέσω της δέσμευσης (με το αζημίωτο) ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς Covid-19.

Όσο για το τι προβλέπει η κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών; Όπως σημειώνεται, οι αποφάσεις αφορούν «τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση: «σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια- κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, "καθ’υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ"».

Το κονδύλι προς τους κλινικάρχες αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, με τις δαπάνες να καλύπτονται μέσω «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το άρθρο πέμπτο της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4682/2020 (Α’ 76), ή/και με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδι-κό αποθεματικό του COVID-19», όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ.

Το κράτος θα καλείται να καταβάλλει στους κλινικάρχες το ποσό των 1.600 ευρώ (στο παρελθόν ίσχυαν 800 ευρώ) για τις τρεις πρώτες ημέρες νοσηλείας και 1.300 μετά την τέταρτη ημέρα.

Η ΚΥΑ για τις ιδιωτικές κλινικές

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.