Βιβλίο

«Η πολιτική ως κάλεσμα και επάγγελμα»: Ανατομία της πολιτικής και των πολιτικών

Ο Μαξ Βέμπερ στα αριστερά και ο Ερνστ Τόλερ στο κέντρο της φωτογραφίας

Ο Μαξ Βέμπερ, ο θεμελιωτής της κοινωνιολογίας, έδωσε τη διάλεξη «Politik als Beruf» στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου στις 28 Ιανουαρίου 1919. 

Η πολιτική λοιπόν ως επάγγελμα (και ως κάλεσμα [θρησκευτικό, αυτό που σου απευθύνει ο θεός], όπως υποστηρίζει ο μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης) βρίσκεται στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος του Βέμπερ λίγο καιρό αφότου τερματίστηκε το σφαγείο των λαών του Μεγάλου Πολέμου, στο Μόναχο ο Κουρτ Αϊσνερ εξήγγειλε το Ελεύθερο Βαυαρικό Κράτος ως επικεφαλής συμβουλίου εργατών, αγροτών και στρατιωτών και στο Βερολίνο καταπνίγηκε η εξέγερση των Σπαρτακιστών.

Αρχικά απαντά στο ερώτημα τι είναι κράτος (όπου διατυπώνει και το απόφθεγμα-φετίχ των εν Ελλάδι νεοφιλελεύθερων: «είναι η ανθρώπινη κοινότητα που αξιώνει [με επιτυχία] για λογαριασμό της το μονοπώλιο της νόμιμης φυσικής βίας») για να προχωρήσει στον ορισμό της πολιτικής ως αγώνα για την απόκτηση ενός μεριδίου ισχύος ή για επιρροή στον καταμερισμό της ισχύος. Στη συνέχεια ο Μαξ Βέμπερ καταφεύγει σε πλήρη ακτινογραφία των σχέσεων εξουσιαζόμενων – εξουσιαστών στο πλαίσιο των αστικών κρατών όπως και των τρόπων και των μέσων που μεταχειρίζονται οι δεύτεροι προκειμένου να αναπαράγουν την κυριαρχία τους (η υπακοή στην εξουσία κατά κύριο λόγο βασίζεται στον φόβο και στην ελπίδα), ενώ ανατέμνει τα συστατικά μέρη-πυλώνες της κρατικής κατασκευής.

Διαβάζοντας το «Η πολιτική ως κάλεσμα και επάγγελμα» η τελική αίσθηση που δημιουργείται, ότι το πολιτικό εποικοδόμημα του καπιταλισμού παραμένει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου καταφέρνοντας να επουλώνει με επιτυχία τις πληγές που ανοίγουν στο σώμα των εξουσιαστικών μηχανισμών του, παραμένει ακαταμάχητη.

Η πολιτική ως κάλεσμα και επάγγελμα

Μαξ Βέμπερ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δώμα

ISBN: 9786188322486

ΣΕΛ.: 112

ΤΙΜΗ: €12,00

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.