ΗΠΑ: Οι φυλετικές ανισότητες κοστίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα

Οι φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ κόστισαν στην οικονομία της χώρας 16 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη από την τράπεζα Citigroup.

“Αν οι ΗΠΑ είχαν μειώσει το φυλετικό χάσμα για τους μαύρους Αμερικανούς σε ό,τι αφορά τους μισθούς, την ιδιοκτησία, την εκπαίδευση και τις επενδύσεις πριν 20 χρόνια, η αμερικανική οικονομία θα είχε κερδίσει επιπλέον 16 τρισεκατομμύρια δολάρια”, αναφέρει η έρευνα.

“Aν αυτό το χάσμα μειωθεί σήμερα, τότε το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια”, προσθέτει.

Η τράπεζα Citigroup, η τρίτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, δεσμεύθηκε χθες να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να περιορίσει τις ανισότητες αυτές.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών προορίζεται ώστε να μπορέσουν οι Αφροαμερικανοί να αγοράσουν τα σπίτια που μένουν, αλλά και σε επενδύσεις σε εταιρείες Αφροαμερικανών. Άλλος στόχος είναι να δοθεί στις κοινότητες των μειονοτήτων στις ΗΠΑ καλύτερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στην παροχή δανείων.

Η ανακοίνωση αυτή της Citigroup απηχεί την έκκληση που απηύθυνε την προηγούμενη Παρασκευή αξιωματούχος της Fed, ο οποίος είχε ζητήσει από τον χρηματοοικονομικό τομέα να δράσει κατά του θεσμικού ρατσισμού.

Κάνοντας λόγο για “ιστορικές και θεσμικές ανισότητες στο χρηματοοικονομικό σύστημα” ο Ράφαελ Μπόστικ επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα είχε καταγγείλει ότι ο πλούτος των λευκών νοικοκυριών είναι δεκαπλάσιος από αυτόν των μαύρων, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν 100 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.