Ικανοποίηση από τη γνωμοδότηση κατά των αιολικών πάρκων σε νησιά

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία από την πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία τάσσεται κατά της υλοποίησης του έργου της εγκατάστασης 106 ανεμογεννητριών σε 14 νησίδες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η αρμόδια για τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η γνωμοδότηση της υπηρεσίας έχει ευρύτερη σημασία για τα νησιά της περιοχής, καθώς δημιουργείται ένα «τείχος» από ανεμογεννήτριες επάνω στον διάδρομο των μεταναστευτικών πουλιών, εάν αναπτυχθούν οι ανεμογεννήτριες στις νησίδες σε συνδυασμό με άλλες 183 ανεμογεννήτριες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στην Αστυπάλαια, την Αμοργό, την Ανάφη και τη Νίσυρο.

Η γνωμοδότηση της υπηρεσίας κατατέθηκε στη διαβούλευση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Το έργο αφορά την ανάπτυξη τριών αιολικών πάρκων με 106 ανεμογεννήτριες σε νησίδες των Δήμων Νισύρου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Ανάφης. Πρόκειται για τις νησίδες Κούνουποι, Οφιδούσσα, Σύρνα, Μεσονήσι, Πλακίδα, Μεγάλο Σοφράνο του Δήμου Αστυπάλαιας, Παχειά και Μακρά του Δήμου Ανάφης, Κίναρος, Λέβιθα, Λιάδι του Δήμου Λέρου και Περγούσσα, Κανδελιούσσα και Παχειά του Δήμου Νισύρου.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου αποδομεί τα συμπεράσματα και αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια της μελέτης που υποβλήθηκε από την εταιρεία. Κατ’ αρχάς παρατηρεί σοβαρές ελλείψεις στις καταμετρήσεις της ορνιθοπανίδας, σημειώνοντας ότι «οι μελετητές αφιέρωσαν λίγες ώρες σε κάθε νησίδα», ενώ για τη χλωρίδα και τους οικοτόπους εκτιμά ότι ο χρόνος που αφιερώθηκε για καταμέτρηση «πολύ μικρός για να γίνει επαρκής αξιολόγηση».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταρείας:

Αρνητική η γνωμοδότηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου περιβάλλοντος για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις 14 νησίδες του νοτίου αιγαίου!

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με συνολικά 104 ανεμογεννήτριες σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου αποτελεί ένα ζήτημα αιχμής για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, που έχει συναντήσει την καθολική εναντίωση τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και των επιστημονικών φορέων.

Η πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση για την υλοποίηση του έργου από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί ηχηρή επιβεβαίωση ότι οι βιομηχανικής κλίμακας παρεμβάσεις σε αυτά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, ζωτικό κομμάτι του ελληνικού Δικτύου Natura 2000, θα έχουν σαρωτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη μοναδική χλωρίδα και πανίδα τους.

Συγκεκριμένα, μετά από την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) που την συνοδεύει, η Διεύθυνση Βιοποικιλότητας γνωμοδοτεί αρνητικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των 3 ΑΣΠΗΕ επί των 14 αυτών νησίδων.

Στην γνωμοδότηση αναφέρεται σαφώς ότι: «Η υλοποίηση των υπό εξέταση ΑΣΠΗΕ είναι πιθανό να προκαλέσει τον οριστικό εκτοπισμό της ορνιθοπανίδας από τις νησίδες. Εφόσον όμως και στην άμεση περιοχή προβλέπονται επίσης ΑΣΠΗΕ στα γύρω νησιά, τα πτηνά δεν θα μπορούν να βρουν εκεί καταφύγιο και είναι πολύ πιθανή η οριστική εξαφάνιση πτηνών σε όλη την περιοχή του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου».

Επίσης: «Η υπό εξέταση επένδυση, εφόσον υλοποιηθεί, είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα αυτό το αδιατάρακτο των νησίδων, καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και εκδιώκοντας τα είδη της ορνιθοπανίδας, αίροντας ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας και τους λόγους ένταξης αυτών των περιοχών στο δίκτυο Natura 2000».

Επιτέλους, φαίνεται να επικρατεί η λογική και τα επιστημονικά δεδομένα. Αναμένουμε πλέον και εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου την αναγνώριση του προφανούς: ότι η ισοπέδωση των 14 νησίδων για την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ αποτελεί ένα πραγματικό περιβαλλοντικό έγκλημα που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

H αρμόδια Διεύθυνση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε ΑΡΝΗΤΙΚΑ για την εγκατάσταση...

Gepostet von Elliniki Ornithologiki Etaireia am Montag, 29. Juni 2020
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.