Ισπανία: Μποϊκοτάζ και... μανιφέστο στη Βουλή λόγω του βασιλιά

Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε.

Η παρουσία του Φελίπε ΣΤ' στην επίσημη έναρξη των εργασιών του ισπανικού κοινοβουλίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των αριστερών αλλά και των αυτονομιστών βουλευτών.

Ο Φελίπε ΣΤ' είδε αρκετούς βουλευτές της Αριστεράς να αρνούνται επιδεικτικά να τον χειροκροτήσουν, ενώ τα αυτονομιστικά κόμματα δεν βρίσκονταν καν στην αίθουσα, μποϊκοτάροντας την έναρξη των εργασιών λόγω της παρουσίας του βασιλιά. Αριστερά και αυτονομιστές ένωσαν τη φωνή τους συνυπογράφοντας μανιφέστο με το οποίο τονίζουν ότι ο Ισπανός μονάρχης δεν αποτελεί νόμιμο πολιτικό συνομιλητή τους. 

«Δεν έχουμε βασιλιά. Δημοκρατία, Ελευθερία και δημοκρατικά πολιτεύματα», ονομάζεται το κείμενο που συνέταξαν τα αυτονομιστικά κόμματα από την Καταλονία (ERC, JxCat CUP), το βασκικό Bildu, και το BNG από τη Γαλικία. Τα κόμματα αυτά καταλαμβάνουν 29 από τις 350 έδρες στην κάτω Βουλή.

«Οι αυτονομιστικές, εθνικιστικές και δημοκρατικές δυνάμεις, που συνέταξαν αυτή τη διακήρυξη, επιθυμούν να διατρανώσουν πως η ισπανική μοναρχία και ο ύπατος εκπρόσωπός της, ο βασιλιάς της Ισπανίας, δεν μας αντιπροσωπεύουν πλέον», τόνισε ο Ρουφιάν, του οποίου το κεντροαριστερό αυτονομιστικό κόμμα συμφώνησε στις αρχές Ιανουαρίου να συνδράμει την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του PSOE με τους αριστερούς Podemos.

Από τους Podemos επίσης η πλειονότητα των βουλευτών του κόμματος παρέμεινε με σταυρωμένα χέρια και δεν χειροκρότησαν τον βασιλιά κατά την είσοδό του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.