Κ. Μίχαλος: Να πληρώσει το Δημόσιο από το πλεόνασμα και τους ιδιώτες

«Κανείς, σαφώς, δεν αμφισβητεί την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αλλά προτείνει στην κυβέρνηση να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.

Την άμεση αποπληρωμή μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από την υπεραπόδοση που έχει προκύψει στα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος με επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μίχαλος υπενθυμίζει τις προβλέψεις του Μνημονίου του Αυγούστου 2015 που προβλέπει τη μεταφορά του 30% του πλεονάζοντος ποσού ενδεχόμενης υπερεπίδοσης σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους σε ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του χρέους, καθώς και τη χρήση ενός πρόσθετου 30% για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες προμηθευτές. "Βάσει των προβλέψεων αυτών, εξυπακούεται ότι το υπόλοιπο 40% του ποσού της υπερεπίδοσης θα μεταφέρεται στα αποθεματικά του κράτους", αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Τονίζει επίσης ότι το Συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου 2016 προβλέπει ότι σε περίπτωση επαρκούς απόδοσης των διοικητικών μέτρων για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να δημιουργείται μόνιμου χαρακτήρα δημοσιονομική υπερεπίδοση έναντι των στόχων, οι ελληνικές αρχές σε συνεννόηση με τους θεσμούς, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

"Κανείς, σαφώς, δεν αμφισβητεί την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ειδικότερα για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναδείξουμε μια εξίσου σημαντική ανάγκη, αυτή της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, η οποία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια κάτω από ασφυκτικές συνθήκες ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας", καταλήγει ο κ. Μίχαλος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.