Κορονοϊός: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων από την Τσεχία ως την Ινδία και την Ινδονησία

Από την Ινδία ως την Τσεχία και από την Αυστραλία ως την Ινδονησία, σε πολλές χώρες του κόσμου από διαφορετικές ηπείρους, καταγράφεται τάση σημαντικής εξάπλωσης του κορονοϊού, γεγονός που από πολλούς επιστήμονες ερμηνεύεται και ως δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή 168 νέα κρούσματα κορονοϊού, τη μεγαλύτερη αύξηση σε μία ημέρα των περιπτώσεων SARS-CoV-2 από τις αρχές του Απριλίου, ενώ αρχίζει η δίμηνη περίοδος καλοκαιρινών διακοπών στη χώρα.

Επίσης χθες ήταν η τέταρτη ημέρα από τις τελευταίες δέκα μέρες κατά την οποία αυξήθηκαν σε μια μέρα τα κρούσματα σε πάνω από 100. Την τελευταία εβδομάδα, η ανατολική περιοχή Καρβινά είναι με διαφορά η περισσότερο πληγείσα από την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου υγείας.

Χθες Παρασκευή ήταν η τελευταία σχολική ημέρα για τους περισσότερους μαθητές και σπουδαστές και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές. Πολλοί Τσέχοι θα περάσουν τις διακοπές τους μάλλον στην χώρα τους παρά στο εξωτερικό λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για τον νέο κορονοϊό και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε σταδιακά τους περισσότερους περιορισμούς στις επιχειρήσεις, εκτός από τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και τους περιορισμούς στις ώρες που λειτουργούν οι παμπ και τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο μέλλον θα επικεντρωθεί σε τοπικές καραντίνες, στην ιχνηλάτηση και στα μέτρα για την υποβολή σε διαγνωστικά τεστ παρά στην επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Την περασμένη Δευτέρα επιτράπηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις έως 1.000 ανθρώπων από 500 που ήταν το προηγούμενο όριο. Πράσινο φως δόθηκε και στις εμπορικές εκθέσεις. Επίσης δόθηκε άδεια να επαναλειτουργήσουν οι πισίνες, οι ζωολογικοί κήποι, τα μουσεία και τα κάστρα χωρίς να υπάρχουν πλέον περιορισμοί στον αριθμό επισκεπτών.

Ως σήμερα το πρωί, η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει συνολικά 11.038 κρούσματα κορονοϊού και 349 θανάτους από Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο ιός αυτός.

Ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 500.000 ανακοίνωσε σήμερα η ινδική κυβέρνηση, ενώ σε ένα 24ωρο καταγράφηκε ένας αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, τα οποία ήταν περίπου 18.500.

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 15.685 θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της στη χώρα αυτή, σύμφωνα με επιδημιολόγους, και αυτή αναμένεται σε εβδομάδες, ενώ το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι θα ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Οι ειδικοί που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνουν ότι οι αρχές πρέπει τώρα να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη μείωση της θνησιμότητας έναντι της αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

"Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη των θανάτων κι όχι να καθηλωθούμε από τους αριθμούς. Οι αριθμοί θα αυξηθούν", δήλωσε ο Μανόζ Μουρχέκαρ, μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης της Covid-19 στην Ινδία και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας.

Η ομάδα μελέτης COV-IND-19, της οποίας ηγείται ο Μπχράμαρ Μουχκχερτζί, καθηγητής βιοστατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προβλέπει ότι στην Ινδία μπορεί να καταγραφούν από 770.000 ως 925.000 κρούσματα νέου κορονοϊού ως τις 15 Ιουλίου.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους, ορισμένες πόλεις όπως το Νέο Δελχί αγωνίζονται να οικοδομήσουν προσωρινές εγκαταστάσεις με χιλιάδες κλίνες για αυτούς που θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και αυτούς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν με Covid-19.

Η πόλη αυτή των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει μόνον περίπου 13.200 κλίνες για ασθενείς με Covid-19 και θα αποκτήσει τουλάχιστον άλλες 20.000 τις ερχόμενες εβδομάδες, με κάποιες εγκαταστάσεις που θα επανδρωθούν από στρατιωτικούς ιατρούς.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πιθανόν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και ανοίγουν πιο προσωρινές εγκαταστάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί, αν και οι υγειονομικές αρχές σε κάποιες ινδικές πόλεις πιέζουν για μια βελτιωμένη κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν.

"Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που χρειάζονται πραγματικά θεραπεία θα την λαμβάνουν", δήλωσε ο Γκιριντχάρ Ρ. Μπάμπου, ένας επιδημιολόγος στο Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, ο οποίος είναι σύμβουλος του νοτίου κρατιδίου της Καρνατάκα.

Η πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας κατέγραψε σήμερα 41 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον διπλάσιο ημερήσιο αριθμό από αυτόν που είχε πριν από μια εβδομάδα, και αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, την ώρα που η χώρα συνεχίζει να χαλαρώνει τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Βικτόρια, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της Αυστραλίας, βρίσκεται στην 11η ημέρα που καταγράφει διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με γνωστά κρούσματα σε προάστια της Μελβούρνης, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους. Στην Βικτόρια έχουν διαγνωστεί τα 204 από τα περίπου 270 ενεργά κρούσματα στην Αυστραλία.

"Ανησυχούμε πολύ", δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Βικτόρια Αναλίζ Βαν Ντίμεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ένα από τα νέα κρούσματα ήταν κάποιος που επέστρεψε από ταξίδι. Η Αυστραλία αξιώνει από όλους τους κατοίκους της που επιστρέφουν από το εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία για δύο εβδομάδες. Ωστόσο περίπου το 30% αυτών στην Βικτόρια αρνήθηκε να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορονοϊό προτού βγει από την καραντίνα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, καταγράφηκαν 6 νέα κρούσματα χθες Σάββατο και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτοί που επιστρέφουν από το εξωτερικό οι οποίοι αρνούνται να υποβληθούν σε εξετάσεις θα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα για επιπλέον 10 μέρες.

Παρά την έξαρση των κρουσμάτων στην Βικτόρια, οι αριθμοί των προσβληθέντων (περίπου 7.600) και των θανάτων (104) στην Αυστραλία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης και η Tennis Australia (TA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας αριθμός ρεκόρ ανθρώπων κάνει κρατήσεις σε γήπεδα τένις.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφει, μετά τη διάγνωση σε ένα 24ωρο 1.385 νέων κρουσμάτων με τα οποία ανέρχεται ο συνολικός αριθμός τους σε 52.812, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ασμάντ Γιουριάντο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη χώρα καταγράφηκαν επίσης 37 νέοι θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός τους ανεβαίνει σε 2.720.

Παράλληλα τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 9 άνθρωποι που επέβαιναν σε πτήση από την Ινδονησία στην Καμπότζη διαγνώσθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 μετά την άφιξή τους στην Καμπότζη. Από αυτούς ο ένας είναι Ινδονήσιος και οι υπόλοιποι οκτώ Καμποτζιανοί.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.