Αναφορά σε Ισπανία, Ιταλία & Ελλάδα

Κουρτς: Το μεταναστευτικό μπορεί να λυθεί μόνον στα εξωτερικά σύνορα

Την θέση πως "σχεδόν όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα της μετανάστευσης μπορεί να λυθεί μόνον στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", διατυπώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων της ΕΕ Σεμπάστιαν Κουρτς,

Οι δηλώσεις του έγιναν ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών καρτών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Σάλτσμπουργκ, στο πλαίσιο της εκ περιτροπής Προεδρίας της Αυστρίας το τρέχον εξάμηνο.

Για τον λόγο αυτό δικαιολογημένα υπάρχει τώρα μία εστίαση στην ενίσχυση της Frontex και στην καλύτερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και με τις χώρες διέλευσης, αναφέρει, προσθέτοντας πως θα πρέπει να πείσει κανείς μερικές χώρες-μέλη που "είναι ακόμη κάπως επιφυλακτικές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα".

"Χρειάζεται μία συνεννόηση όλων ότι πρέπει να έλθουμε σε επαφή με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, να συνάψουμε μαζί τους συμφωνίες", τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ, απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το επίμαχο σημείο στην νέα εντολή για την Frontex, σημειώνει πως αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών (που διατυπώνουν επιφυλάξεις) και κάποιες ανησυχίες τους σχετικά με την καλύτερη καταγραφή των μεταναστών.

Ως προς το δεύτερο, κεντρικό θέμα της Συνόδου στο Σάλτσμπουργκ, το Brexit - την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ - και τη θέση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ότι ή θα υπάρξει η δική της συμφωνία ή δεν θα υπάρξει καν συμφωνία, ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων της ΕΕ παρατηρεί πως τέτοιες οξύνσεις δεν βοηθούν και πως μία συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνον εάν υπάρχει ένας συμβιβασμός.

Κατά την άποψή του, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εγωιστικές επιλογές, όπως επίσης δεν χρειάζονται τιμωρητικές ενέργειες για την Βρετανία, και ο ίδιος ελπίζει ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία.

Στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέρει ότι στη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ θα υπάρξει πρόταση για την διοργάνωση στα μέσα Νοεμβρίου μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit, και εκφράζει την ελπίδα πως θα υπάρξει συγκατάθεση για αυτή την πρόταση και πως θα επιτευχθεί κατόπιν να γίνει η διαπραγμάτευση μίας έτοιμης συμφωνίας έως αυτή την Σύνοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.