Μονοπώλησε το ενδιαφέρον

Μακρόν σε Σύνοδο Κορυφής: Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει τους πολίτες

Την ανάγκη να «επαναπροσδιοριστεί» η ΕΕ ως η «Ευρώπη που προστατεύει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γάλλος πρόεδρος μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες καθώς αυτή είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής που συμμετέχει μετά τις νίκες του στις γαλλικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να «προστατεύει τους πολίτες». «Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν είμαι υπέρ της αφέλειας. Η ΕΕ ήταν το μόνο μέρος που δεν προστατευόταν από το ντάμπινγκ» είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι δεν υποστηρίζει «τον προστατευτισμό, αλλά μια δίκαιη προστασία». «Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους υπαλλήλους, στις επιχειρήσεις μας, ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν δέχονται μια επίθεση χωρίς σεβασμό;», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις άλλων χωρών ως προς τη θέση του σχετικά με τις ξένες επενδύσεις, τόνισε ότι ως Πρόεδρος της Γαλλίας στόχος του είναι να φτιάξει «συμμαχίες» και να προσπαθήσει να «πείσει» τους εταίρους του, στη βάση και της «αξιοπιστίας» που θα οικοδομήσει. Επανέλαβε, δε, ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας και παράλληλα θα εργαστεί για την «αναμόρφωση» και της ΕΕ.

«Είμαι σαφώς υπέρ των ξένων επενδύσεων από την Κίνα και από αλλού. Αλλά είναι καθόλα θεμιτό να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς», επισήμανε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική συνεργασία τόνισε ότι βρίσκεται σε μια «στενή» επαφή με την καγκελάριο Μέρκελ, όχι για να «αποκλείσουν» τις υπόλοιπες χώρες, αλλά γιατί είναι γεγονός πως όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν συμφωνούν, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπορεί να προχωρήσει.

«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς με τους ανταγωνιστές μας»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ του ελευθέρου εμπορίου, αλλά προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να είναι αφελείς όταν συναλλάσσονται με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές τους, όπως είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι οποίες προστατεύουν τις δικές τους βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας.

"Το να είμαστε ελκυστικοί δεν σημαίνει να εκτεθούμε στους τέσσερις ανέμους" είπε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ανέκαθεν υπερασπιζόταν την παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο το διάστημα που ήταν υπουργός (επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ), τονίζοντας όμως ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ακούσουν τα δεινά που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από την παγκοσμιοποίηση.

Ο 39χρονος πρόεδρος, στο πλαίσιο της δέσμευσής του να προωθήσει μια "προστατευτική Ευρώπη" θέλει να εκπληρώσει την προεκλογική δέσμευσή του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επιβλέπει την εξαγορά σημαντικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών από ξένους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.