Μάχη στο ΣτΕ για τις τριετίες

Το θέμα των τριετιών συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο τις Επικρατείας με πλήθος επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές. Η Η απόφαση αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2020.

Συγκεκριμένα μετά από αναβολή δύο μηνών συζητήθηκε σήμερα Τρίτη στο ΣτΕ η προσφυγή που κατέθεσαν ο ΣΕΒ και άλλοι επτά περιφερειακοί σύνδεσμοι εργοδοτών [Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ)], οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε στις 18/2/2019 με αφορμή την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού (650 ευρώ) αλλά αφορούσε και τη διατήρηση των τριετιών για τους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια.

Στην αντίπερα όχθη ήταν οι θέσεις του υπουργείου Εργασίας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και Σωματείων για το επίδομα των τριετιών. 

Οι πρώτοι είχαν ζητήσει από την περασμένο Απρίλιο να ακυρωθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος. 

Η πλευρά των εργοδοτών σχετικά με τις τριετίες υποστηρίζει ότι στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ η εγκύκλιος λέει ότι οι πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο.

Από την άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας σημειώνουν η εγκύκλιος προσβάλλεται απαράδεκτα ενώπιον του ΣτΕ με την αίτηση ακύρωσης και ότι οι τριετίες σωστά συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους.

Επιπρόσθετα υπογράμμισαν πως αν υιοθετηθεί η άποψη του ΣΕΒ θα έχουμε ραγδαίες μειώσεις μισθών. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.