Με άδεια χέρια έμεινε το ΔΝΤ μετά την απόφαση του Euroworking Group να μην περικοπούν οι συντάξεις

«Το ΔNT δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλει καμία πολιτική στην Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, σχολιάζοντας τη μη περικοπή των συντάξεων που αποφασίστηκε στο EuroWorking Group. Σημειώνεται πως η απόφαση του EWG αφορά ακύρωση του μέτρου και όχι αναστολή. 

«Είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους», πρόσθεσε.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει πλέον οικονομικό διακανονισμό (πρόγραμμα) με την Ελλάδα, οπότε δεν συμμετέχουμε στις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Ράις χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο που διαδραματίζει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο περιορίζεται πλέον σε ένα συμβουλευτικό έργο.

«Εμείς (ΔΝΤ), όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν επιβάλλουμε πολιτικές στα μέλη μας. Είναι οι δικές τους πολιτικές και προσπαθούμε να τις υποστηρίξουμε. Και αυτό είναι ξεκάθαρα μια υπόθεση που αφορά και την Ελλάδα. Αλλά, όπως είπα, τώρα δεν έχουμε κανένα οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα. Έχουμε αυτό που ονομάζουμε μια διευθέτηση μετα-προγραμματικής εποπτείας, όπου επισκεπτόμαστε την Ελλάδα από καιρού εις καιρόν και εξετάζουμε την οικονομία σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και προσφέρουμε την ανάλυση της αξιολόγησης μας με σκοπό να είμαστε χρήσιμοι στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν επιβάλλουμε πολιτικές στις χώρες-μέλη. Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στην Ελλάδα. Δεν είμαστε σε θέση να το πράξουμε» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Ράις υποστήριξε πως η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτοντας όμως πως το εν λόγω θέμα «είναι πραγματικά μια απόφαση που πρέπει να συζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους». Σχετικά με τον επόμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, είπε πως τα κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές του 2019.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να επιτύχει πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και με κοινωνική έμφαση πολιτικές. Και αυτή είναι η θέση μας εδώ και αρκετό καιρό. Κατά την εφαρμογή της προνομοθετημένης δέσμης μέτρων για το 2019-2020, εάν αυτό μπορεί να ελευθερώσει τον δημοσιονομικό χώρο για μέτρα φιλικότερα προς την ανάπτυξη, προφανώς και θα το στηρίξουμε. Αλλά και πάλι, αυτή είναι πραγματικά μια απόφαση που πρέπει να συζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους» ανέφερε ο κ. Ράις.

Ακύρωση του μέτρου - Πακέτο μέτρων 900 εκατ. ευρώ 

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, τονίζεται ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις στην εισήγηση της Ελλάδας και στην θετική εισήγηση της Επιτροπής. To EwG αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Κομισιόν δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019, διευκρινίζοντας ότι η εισήγηση της ελληνικής πλευράς αφορά σε ακύρωση του προνομοθετημένου μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Σχετικά με το ύψος των θετικών μέτρων παρέπεμπαν σε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για πακέτο ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: «Πράσινο φως» από το Euroworking Group για να μην κοπούν οι συντάξεις 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.