Μεθοδεύσεις που αποτελούν μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς- Δηλώσεις Σαρακιώτη, Καζάκου, Μαντά #Documento #freespeechgr

Ιωάννης Σαρακιώτης, Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Θεμελιώδη δικαιώματα υπονομεύονται διαδοχικά από την παρούσα κυβέρνηση ήδη από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της. Μετά την αγνόηση του ελάχιστου χρέους μας να επιδείξουμε ανθρωπισμό προς τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μας, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη νόθευση του ανταγωνισμού προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, το νέο επεισόδιο ακούει στο όνομα «πάταξη της ελευθεροτυπίας».

Οι μεθοδεύσεις για την κατ’ ουσία αναστολή λειτουργίας του Documento συνιστούν μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και οφείλουν να καταδικαστούν απερίφραστα από σύσσωμο το δημοκρατικό κόσμο της χώρας. Η μαχητική και αποκαλυπτική δημοσιογραφία, την οποία υπηρετούν με συνέπεια οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας αρνούμενοι να στοιχηθούν και να συμπαραταχθούν με τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, αποτελεί προϋπόθεση προστασίας των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων και είναι ο απαράβατος όρος εναρμόνισής μας με την έννοια και το περιεχόμενο ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου».

Άρις Καζάκος

Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

Ότι η εφημερίδα Documento είχε μπει από παλιά στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας για τα αποκαλυπτικά και τεκμηριωμένα ρεπορτάζ της το γνωρίζαμε. Ότι στα τεκμηριωμένα ρεπορτάζ της εφημερίδας η Νέα Δημοκρατία και τα Μέσα που την κουβαλούν απαντούσαν, ως επί το πλείστον, με ύβρεις και συκοφαντίες ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Ότι έχει αρχίσει από καιρό μια επιχείρηση πολλαπλής ομηρίας όπως και δολοφονίας χαρακτήρων του Κώστα Βαξεβάνη και των συνεργατών του το ακούγαμε και το βλέπαμε. Όμως ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρούσαν να στραγγαλίσουν οικονομικά την εφημερίδα, καλώντας διαφημιστικές εταιρίες του ιδιωτικού τομέα να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Documento, ειλικρινά δεν το περίμενα. Κι αυτό όχι απαραίτητα γιατί δεν είχα ικανό τον πρωθυπουργό για κάτι τέτοιο. Απλώς εκτιμούσα ότι αυτός ο πολιτικός που εκφωνούσε Φιλιππικούς για δήθεν καθεστωτική νοοτροπία και διολισθήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας δεν θα το αποτολμούσε. Έκανα λάθος…

Γνωρίζουμε καλά ότι μια από τις αιτίες ή, έστω, σύμπτωμα της βαθιάς κρίσης αυτής της λυμφατικής και ολιγαρχικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι το πέρασμα των ΜΜΕ κάθε είδους, σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα, στα χέρια επιχειρηματιών που καμιά σχέση, πόσω μάλλον… έρωτα, δεν είχαν προηγουμένως με τον τύπο, επιχειρηματιών που θέτουν τώρα τον τύπο στην υπηρεσία της πολλαπλώς ωφέλιμης (γι΄ αυτούς και για λίγους ακόμη) διαπλοκής…

Σήμερα στα πολιτεύματα που αποκαλούμε αυτάρεσκα δημοκρατικά, παρά τα μεγάλα ελλείμματα πραγματικής δημοκρατίας, μια εφημερίδα δεν επιτρέπεται να την κλείσεις με διοικητικά μέτρα, μπορείς όμως να τη στραγγαλίσεις οικονομικά με το κόψιμο της διαφήμισης, χωρίς την οποία κανένα Μέσο σήμερα δεν μπορεί να επιβιώσει. Εκτός αν η εφημερίδα χρηματοδοτείται από τις άλλες δουλειές του ιδιοκτήτη της.

Σκέφτομαι με φρίκη τη σημερινή δυστοπία του ολιγοπωλίου των ΜΜΕ των Ολιγαρχών να μετατρέπεται σε μονοπώλιο χωρίς τις λιγοστές ανεξάρτητες εφημερίδες ερευνητικής δημοσιογραφίας όπως το Documento και με μια δημοσιογραφία ενσωματωμένη όσο, ίσως, ποτέ άλλοτε. Ένα τοπίο με εφημερίδες και, γενικά, Μέσα από όπου η πραγματική ερευνητική δημοσιογραφία θα έχει εξοριστεί και όπου θα βασιλεύει η δημοσιογραφία της «γνώμης».

Φυσικά δεν θα τους περάσει.

Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος

Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η εκτελεστική εξουσία οφείλει, κατά τις επιταγές του Συντάγματος, να μην παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με τον ίδιο τρόπο οφείλει να απέχει από κάθε προσπάθεια περιορισμού της Ελευθερίας του Τύπου διασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών και των αντίθετων απόψεων ακόμη και εκείνων που προκαλούν δυσαρέσκεια.

Διαβάστε επίσης: Documento: Αν δεν το βρίσκετε στο περίπτερο, αγοράστε το ηλεκτρονικά

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.