Μήνυμα ΟΗΕ στην κυβέρνηση: Αποσυμφορήστε τα ελληνικά νησιά

Φωτογραφία αρχείου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να επισπεύσει τη μεταφορά μεγάλου αριθμού αιτούντων ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προ ημερών στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Άντρει Μάχετσιτς, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει «να εντείνει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει τον ανησυχητικό υπερπληθυσμό και τις επισφαλείς συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο για τους αιτούντες ασύλου και τους μετανάστες».

Ο Μάχετσιτς στέκεται στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ηπειρωτική Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει κρατήσει μια γενναιόδωρη στάση προς τους πρόσφυγες, παρά την πολύπλοκη και πολύ δύσκολη κατάσταση, και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν αναλάβει ένα εξαιρετικά δυσανάλογο βάρος. Είναι ζωτικής σημασίας άλλες περιοχές της χώρας να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη για να εξομαλυνθεί η κατάσταση υποδεχόμενες τους αιτούντες ασύλου και ανοίγοντας κέντρα υποδοχής».

Τονίζει επίσης την ευθύνη των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία «πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να συνδράμουν στη μεταφορά των αιτούντων ασύλου».

«Ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα είναι μόλις ένα κλάσμα του αριθμού των αφίξεων του 2015 και 2016, όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν στις ακτές της. Ωστόσο, οι περίπου 59 000 αφίξεις δια θαλάσσης το 2019 σε συνδυασμό με τις μακρές διαδικασίες ασύλου έχουν οδηγήσει σε ακραία επιδείνωση των συνθηκών».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.