Να αποκρουστεί η τουρκική παραβατικότητα

Απέναντι στην αναβάθμιση και την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης

Επιδιώκουμε τη συγκρότηση εθνικού μετώπου όχι αφηρημένα αλλά στη βάση μιας συνεκτικής στρατηγικής, ως συνέχεια της πολυδιάστατης πολιτικής της διακυβέρνησής μας. Η άσκηση κριτικής στις αστοχίες της κυβέρνησης δεν αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία του μετώπου, αλλά πατριωτική υποχρέωση ώστε να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό προσήλθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια διατυπώθηκαν αναλυτικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Συνοψίζονται στην ανάγκη η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία να είναι διττή: αφενός να ασκείται με κάθε μέσο πίεση για την ανατροπή των παράνομων μεθοδεύσεών της

αλλά και να παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου με αυτήν. Αναγκαία είναι επίσης η επιστροφή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησής μας, με την επανενεργοποίηση όλων των τριμερών και πολυμερών πρωτοβουλιών που αναβάθμισαν τη διεθνή θέση της χώρας μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνόψισε στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη τις άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση ως εξής: 

Να ζητήσει να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες που προβαίνουν στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Να ζητήσει από την ΕΕ την επέκταση των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν θα εμπλακούν σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Να προτείνει τη σύγκληση της συνόδου των χωρών του μεσογειακού νότου (Med 7), των εγγύτερων εταίρων μας στην ΕΕ.

Να ζητήσει από τις ΗΠΑ, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού, σαφέστερη στήριξη των θέσεών μας και δέσμευση για νέα συνάντηση 3+1 για την προώθηση του αγωγού EastMed, ο οποίος, όπως έχει σχεδιαστεί, τέμνει τη ζώνη που επιδιώκει να χαράξει ως τουρκική ΑΟΖ το παράνομο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. 

Να απαιτήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο με απουσία της χώρας μας ενώ συμμετείχε η Τουρκία. 

Απέναντι στην Τουρκία να στείλει σαφές μήνυμα ότι πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά ταυτόχρονα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά, αντιθέτως, επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016. Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για το κυπριακό.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας, τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.