Ο Μηταράκης φοβάται την οργή των δημάρχων των νησιών και αναβάλει τη συνάντηση της Πέμπτης

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης

Ο υπουργός Μετανάστευσης φοβούμενος τις αντιδράσεις μετά την απόφαση για επίταξη περιοχών στα νησιά όπου θέλει να δημιουργήσει κλειστά στρατόπεδα για τους πρόσφυγες αναβάλει τη συνάντηση της Πέμπτης που είχε ζητήσει ο ίδιος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη το πρωί της Τρίτης, ο Ν. Μηταράκης δήλωσε πως «θα ζητήσω εγώ την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης αφού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των δημάρχων, θα το αναβάλλουμε καμία εβδομάδα». Ο υπουργός Μετανάστευσης έφτασε δε να δικαιολογήσει τη νέα παλινωδία της κυβέρνησης, λέγοντας πως «δεν θέλει να τους φέρει σε δύσκολη θέση». «Κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν, για να μην τους φέρουμε όλους σε δύσκολη θέση. Έτσι και αλλιώς το θέμα της συζήτησης δεν ήταν τα νέα κέντρα», είπε συγκεκριμένα.

Ωστόσο, η κίνηση Μηταράκη για αναβολή της συνάντησης που είχε ο ίδιος ζητήσει, δεν είναι παρά ...δραπέτευση από τις ευθύνες και τις εξηγήσεις που θα έπρεπε να δώσει στους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών για την αιφνιδιαστική έκδοση ΠΝΠ για την επίταξη περιοχών στα νησιά για τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» - φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Σφοδρές αντιδράσεις στα νησιά για την επίταξη

Με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που συνεδρίασαν εκτάκτως και δηλώσεις δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και κοινοταρχών, εκφράζεται η καθολική αντίθεση των νησιωτών στη δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών - κι αυτό, παρά το «τυράκι» που έχει φροντίσει να ρίξει ο Νότης Μηταράκης για κλεισιμο των υπαρχουσών δομών (Μόρια στη Λέσβο, ΒΙΑΛ στη Χίο) ελπίζοντας να διχάσει τις τοπικές κοινωνίες.

Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο

Σε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο καλούνται οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βορείου Αιγαίου στη 1.30 το μεσημέρι της Τρίτης, με θέμα τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό- μεταναστευτικό, την επίταξης της κυβέρνησης για τη θέση Καράβα στη Λέσβο, τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών, αλλά και την παρουσία των αιρετών ή όχι στην προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη.

Θυμίζουμε ότι χτες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης εξέφρασε την οργή του για την επίταξη, αναρωτώμενος μάλιστα «γιατί δεν συμβαίνει επίταξη και στην υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να υποδεχτούν και άλλα μέρη αιτούντες άσυλο».

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Δεν θα παραμείνω δήμαρχος του Έλις Άιλαντ

Ο κύβος ερρίφθη για τις αντιδράσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, μετά την κυβερνητική απόφαση επίταξης περιοχής στην περιοχή Καραβά του Μανταμάδου για τη δημιουργία της κλειστής δομής-φυλακής. Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε ότι ζήτησε από το δημ. συμβούλιο - και έγινε ομόφωνα αποδεκτό - να μην παραστεί στην στην σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα, ενώ κάλεσε και τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης «να μην παραστούν ούτε εκείνοι, δίνοντας έτσι το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με επιτάξεις και αιφνιδιασμούς απλά δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση».

«Άλλωστε εκτός από "αντισταθμιστικά" και υποσχέσεις, τι άλλο θα ακούσουν; Εμείς, τα τριάκοντα αργύρια τα χαρίζουμε σε όποιον θέλει να τα πάρει», πρόσθεσε ο Ταξιάρχης Βέρρος, ενώ πρόσθεσε: « Συνέλευση την Τετάρτη 7 το απόγευμα στον Μανταμάδο και έναρξη δράσεων, προσφυγή στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί. Βέβαια υπενθύμισα ότι δεν σκοπεύω να παραμείνω Δήμαρχος του Ellis Island, γιατί πιστεύω πλέον χωρίς αμφιβολία ότι εκεί οδηγούμαστε και ζήτησα από Δημοτικό Συμβούλιο να με ακολουθήσει».

Αλλά πλάτη στην κυβέρνηση από τον δήμαρχο Μυτιλήνης

Ένταση επικράτησε στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης το βράδυ της Δευτάρς καθώς η Δημοτική Αρχή δεν αποδέχτηκε να προστεθεί στο ψήφισμα η καταδίκη της επίταξης εκτάσεων στην περιοχή Καράβα Μανταμάδου, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της Λέσβου stonisi.gr

Αποχώρησαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και «Με πυξίδα τον πολίτη» καταγγέλλοντας την δημοτική Αρχή Κύτελη ότι συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική για τις επιτάξεις και τις νέες δομές.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δήλωσε ότι θα μεταβεί κανονικά στην Αθήνα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στη συνάντηση με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό - αυτή που όπως γράφεται παραπάνω, τελικά ανέβαλε ο ίδιος ο Ν. Μηταράκης.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Δεν κατατέθηκε από την αρχή η θέση ης Δημοτικής Αρχής. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρη.

Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι δικαιολόγησαν το μέτρο της επίταξης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης και ο αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής. Διαφοροποιήθηκαν ο Παναγιώτης Βάλεσης, η Εριφύλη Γιαννάκα, που άσκησαν κριτική στον συνδυασμό τους, δηλώνοντας ότι οι παραιτήσεις τους είναι στη διάθεση του δημοτικού συμβουλίου. Φυσικά ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι η παραίτηση είναι προσωπική υπόθεση, συνεπώς όσοι θέλουν μπορούν να παραιτηθούν.

Από τα highlights: Δεν επέτρεψε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στη Βάσω Χοχλάκα και τον Κώστα Φραγκόπουλο να διαβάσουν την απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου…

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά του μέτρου της επίταξης και των όσων δρομολογούνται με τα νέα κέντρα. Εγκρίθηκε δε το ίδιο ψήφισμα με την προηγούμενη συνεδρίαση, το οποίο δεν λέει να κλείσει το ΚΥΤ Μόριας, ωστόσο ο κ. Κύτελης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί λέει ότι είναι απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης!

Δημοτικό Συμβούλιο Χίου: «Όχι» στην επίταξη, θα αναληφθούν νομικές ενέργειες

Καταδικάζει και απορρίπτει άνευ ετέρου το δημοτικό συμβούλιο Χίου την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου και να επιτάξει δημοτική έκταση στην περιοχή «17» του Αίπους (17ο χιλιόμετρο της επαρχιακή οδού Χίου – Βολισσού), για να κατασκευάσει το κέντρο – φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως μεταδίδει το astraparis.gr

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας, 10 Φεβρουαρίου 2020, εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το επίμαχο θέμα, που έχει αναστατώσει την κοινωνία του νησιού και η απόφαση για την επίταξη σφυροκοπήθηκε από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, που την χαρακτήρισαν αντιδημοκρατική, αυταρχική, «αποφασίζουμε και διατάσσουμε»

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων ελήφθη κατά πλειοψηφία (Λαϊκή Συσπείρωση και Χιακή Συμπολιτεία πρότειναν και ψήφισαν άλλη απόφαση, που επίσης απορρίπτει την επίταξη και τη δημιουργία κλειστών κέντρων) απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, που δηλώνει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης, που θα αφορά την επίταξη του δημοτικού ακινήτου στο «17» του Αίπους. Το Δ.Σ. εμμένει στις προηγούμενες αποφάσεις του και καλεί τους επιστημονικούς φορείς του νησιού (Δικηγορικό Σύλλογο και νομαρχιακό τμήμα ΤΕΕ) να συγκροτηθεί ομάδα υποστήριξης κατά των πράξεων της επίταξης. Δηλώνει δε ότι ουδεμία υπηρεσία η νομικό πρόσωπο του δήμου Χίου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της υπερδομής, ενώ ανάλογη πρόσκληση απευθύνει στους φορείς του νησιού και τα μέλη τους. Καλεί, τέλος, σε εγρήγορση τους πολίτες της Χίου.

Ο δήμαρχος Χίου δεν ήθελε να δεσμευτεί ότι δεν θα πάει στη σύσκεψη

Παρά τις επισημάνσεις εκπροσώπων παρατάξεων ότι ο δήμαρχος δεν πρέπει να συμμετάσχει στην σύσκεψη την προσεχή Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο ίδιος ο Σταμάτης Κάρμαντζης απέρριψε με κάθε άλλο παρά κομψό τρόπο («Δεν θα ζητήσω από κανέναν άδεια, εγώ θα το κρίνω») την σχετική πρόταση. Δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες και μετά από σχετική συνεννόηση με τον περιφερειάρχη και τους άλλους δημάρχους θα αποφασίσουν την ενιαία στάση που θα τηρήσουν, ενώ θα περιμένει και την δημοσίευση στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την πράξη νομοθετική περιεχομένου για την επίταξη, καθώς και την υπουργική απόφαση. Σημειώνεται ότι επ΄ αυτού, δηλαδή την συμμετοχή του δημάρχου στην σύσκεψη, ουδεμία αναφορά γίνεται στην αναφερόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πηγή: left.gr

Διαβάστε επίσης

Η ΝΔ... βουλιάζει στο Αιγαίο: Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την επίταξη ακινήτων

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.