Θερινό ωράριο: Καλό για την οικονομία κακό για τους ανθρώπους

Πρώτη μέρα στη δουλειά, σήμερα, με το θερινό ωράριο και τέτοια ώρα πια αρχίζουμε να νιώθουμε τις συνέπειες του πρωινού ξυπνήματος. 

Η αλλαγή στην ώρα γίνεται για να εξοικονομηθεί ενέργεια, αλλά όπως έχουν δείξει μελέτες το μέτρο αυτό επηρεάζει τη φυσική μας κατάσταση σε μεγάλο βαθμό ακόμα κι αν οι συνέπειες περνάνε σχεδόν απαρατήρητες.

  • Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται από πέντε έως επτά ημέρες για να προσαρμοστεί στο νέο ωράριο.

  • Η μία ώρα ύπνου που χάνεται φαίνεται να μην έχει καμία σημασία αλλά το 1992 οπότε έγινε στον Καναδά σχετική έρευνα έδειξε ότι την εβδομάδα που ακολούθησε την αλλαγή της ώρας αυξήθηκαν κατά 8% τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

  • Το 2000 οπότε στις ΗΠΑ έγινε άλλη μελέτη έδειξε ότι αυτή την εβδομάδα, χάθηκαν από το χρηματιστήριο περίπου 17.000.000.000 δολάρια επειδή οι επιχειρηματίες και οι χρηματιστές δεν ήταν επαρκώς συγκεντρωμένοι στο αντικείμενο τους.

  • Κάθε Αμερικανός διαθέτει περίπου 20 λεπτά της ώρας για να αλλάξει την ώρα σε όλα τα ρολόγια –σπίτι, εργασία, αυτοκίνητο. Αυτός ο χρόνος κοστίζει περίπου 1,25 δισεκ. δολάρια.

  • Πάντως, την ιδέα για μετάβαση σε θερινό ωράριο την εξέφρασε πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784 για να εξοικονομούνται κεριά και λάδι, που έκαιγαν οι λάμπες.

  • Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1916 στις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.