Θεσσαλονίκη: Φοιτήτριες «σπάνε τη σιωπή» με μαύρα μαντήλια και σιγή για τις κακοποιημένες γυναίκες (Video)

Φωτογραφία από video thesstoday.gr

Σιωπηρή διαμαρτυρία με πεντάλεπτη σιγή και φορώντας μαύρα μαντήλια πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ στα σκαλιά της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται ως ένδειξη αλληλεγγύης στις κοπέλες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση με φόντο τις καταγγελίες αποφοίτων του ΑΠΘ για τον καθηγητή που εκβίαζε και παρενοχλούσε κοπέλες στο παρελθόν.

Οι φοιτητές φορώντας μαύρα μαντήλια κράτησαν σιγή πέντε λεπτών και κράτησαν πλακάτ που ανέγραφαν μεταξύ άλλων: «κοινωνικοί καταναγκασμοί, λογική κόστους οφέλους, εκμετάλλευση, πολιτική ευρωπαϊκής Ένωσης», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις νέες κοπέλες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και ζητώντας παράλληλα την επέμβαση της πολιτείας για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

Η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Άννα Μαρία Ηλιού μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το φαινόμενο της παρενόχλησης κατά των γυναικών συνδέεται άμεσα με την ανισότιμη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία. Οι φοιτητικοί σύλλογοι βρίσκονται στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών» και πρόσθεσε ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι και πράξη αλληλεγγύης στη Σόφια Μπεκατώρου.

Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές τονίζουν ότι «Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε νέα που έχει υποστεί κακοποίηση. Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλες προϋποθέσεις, ώστε να σταθεί κάθε γυναίκα ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, δηλαδή για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, πολιτισμό», ενώ τα αιτήματά τους είναι τα εξής:

«Να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες σε σχέση με τις καταγγελίες των φοιτητριών.

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, από επιστημονικούς κρατικούς φορείς».

Πηγή: thesstoday.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.