«Οι Άραβες – Μια ιστορία»: Η μελέτη του Αμερικανού ιστορικού Γιουτζίν Ρόγκαν

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σε μετάφραση του Μενέλαου Αστερίου.

Ο Αμερικανός ιστορικός και πανεπιστημιακός Γιουτζίν Ρόγκαν μελετά την ιστορία των Αράβων ξεκινώντας από τις οθωμανικές κατακτήσεις του 16ου αιώνα και παρουσιάζει το πέρασμα στην εποχή του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, μετέπειτα του Ψυχρού Πολέμου, της μονοπολικής αμερικανικής ισχύος, καταλήγοντας στα πρόσφατα λαϊκά κινήματα των αραβικών λαών τα οποία άλλαξαν τον πολιτικό χάρτη.

Ο Ρόγκαν (γνωστός στη χώρα μας από τη μελέτη «Η πτώση των Οθωμανών») αναζητά την αραβική ταυτότητα μέσα στο πέρασμα των αιώνων λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές φωνές που συνθέτουν τις αραβικές κοινωνίες. Στη μελέτη του έχουν λόγο όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι διανοούμενοι, οι διάσημοι, οι περιβόητοι, οι έμποροι, οι φοιτητές, οι γυναίκες, οι άντρες. Η διαφορά του Ρόγκαν από άλλους μελετητές της αραβικής ιστορίας και κουλτούρας είναι ότι επιχειρεί να δει την ιστορία των λαών αυτών μέσα από τα δικά τους μάτια. Μελετά τη Μέση Ανατολή σε όλη του τη ζωή. Οταν ήταν παιδί έζησε στη Βηρυτό και στο Κάιρο με αποτέλεσμα από πολύ νωρίς να στραφεί στις αραβικές και τουρκικές σπουδές στις ΗΠΑ ώστε να μπορεί να κατανοεί τις πρωτογενείς πηγές της αραβικής ιστορίας.

Για το βιβλίο του, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο non-fiction για το 2017 από τους «Financial Times», τον «Economist» και το «Atlantic», έχει αντλήσει υλικό από δικαστικά αρχεία και χρονικά, καταγραφές αυτόπτων μαρτύρων σε ημερολόγια, απομνημονεύματα και εφημερίδες.

Οι Άραβες – Μια ιστορία

Γιουτζίν Ρόγκαν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αλεξάνδρεια

ΣΕΛ.: 760

ΤΙΜΗ: €37,10

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.