Οι έγκυες θυμούνται τα πάντα!

Μελέτη του πανεπιστήμιου της Βρετανικής Κολομβίας υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιπέδων των θηλυκών ορμονών κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, επηρεάζει μόνιμα κάποιες περιοχές-«κλειδιά» του γυναικείου εγκέφαλου.

Τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Καναδικής Ένωσης για τις Νευροεπιστήμες.

Την έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει και μια ακόμη μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Richmond των Ηνωμένων Πολιτειών και διαπίστωσε ότι τα θηλυκά θηλαστικά παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές στις νοητικές τους ικανότητες όταν γεννούν.

Η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ορμονικές αλλαγές με μια εγκυμοσύνη επιδρούν στη νοημοσύνη της γυναίκας.

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε διάφορα τεστ τα πειραματόζωα για δύο χρόνια, τα οποία απαρτίζονταν από θηλυκά ζώα που είτε δεν είχαν γεννήσει ποτέ, είτε είχαν κάνει μία, δύο ή περισσότερες γέννες μικρών.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα ζώα που είχαν κάνει δύο ή περισσότερες γέννες, είχαν την ικανότητα να μαθαίνουν και να θυμούνται καλύτερα, δύσκολες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα το πώς να ανακαλύψουν το φαγητό τους μέσα σε ένα δύσκολο λαβύρινθο, κάτι που δεν συνέβαινε στα πειραματόζωα που είχαν γεννήσει μόνο μία φορά ή δεν είχαν γεννήσει καθόλου.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους των ζώων διαπίστωσαν ότι στα ζώα με δύο ή περισσότερες γέννες, η περιοχή του ιππόκαμπου η οποία σχετίζεται με τις λειτουργίες της μνήμης και της εκμάθησης βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση. Ο ιππόκαμπος στα ζώα αυτά περιείχε λιγότερη από την πρωτεΐνη που δημιουργεί τη β-αμυλοειδή πρωτεΐνη, η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Επιπροσθέτως, στα πειραματόζωα που είχαν αρκετές γέννες, των οποίων ο εγκέφαλος ήταν σε καλύτερη κατάσταση έδειξε και τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη μνήμη και την εκμάθηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι διαφορές μεταξύ των πειραματόζωων που δεν γέννησαν ποτέ με αυτά που έχουν εγκυμονήσει είναι ότι τα πρώτα είναι εντελώς αδιάφορα για τα μικρά, ενώ τα δεύτερα αντιδρούν διαφορετικά και είναι έτοιμα ακόμη και να θυσιάσουν τη ζωή τους για να τα προστατέψουν.

Όπως και να έχει όμως, οι μελέτες συμφωνούν ότι ο εγκέφαλος των θηλαστικών γενικότερα υφίσταται σημαντικές αλλαγές λόγω της εγκυμοσύνης όσον αφορούν τη συμπεριφορά και τις νοητικές δυνατότητες.

Και παρά το γεγονός ότι τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από πειράματα σε ζώα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ισχύουν τα ίδια και στις γυναίκες, λέγοντας μάλιστα ότι στις γυναίκες η επίδραση της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.