Πανδημία και προσφυγικό στα χέρια μιας αλαζονικής κυβέρνησης

Ενα από τα ιδιαιτέρως αγαπημένα θέματα της κυβέρνησης ως αντιπολίτευσης ήταν το προσφυγικό – μεταναστευτικό και η ενοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ: ότι με την πολιτική που ακολουθούσε έρχονταν οι πρόσφυγες στη χώρα μας και εξαιτίας αυτού ταλαιπωρούνταν οι τοπικές κοινωνίες.

Θυμόμαστε πολύ καλά τα προεκλογικά ταξίματα των υποψήφιων βουλευτών και αυτοδιοικητικών που πρόσκεινται στη ΝΔ ότι θα φύγουν όλοι, θα κλείσουν όλα τα ΚΥΤ, θα…

Από αυτά τα εύκολα και ανέξοδα ταξίματα, τα οποία όμως παραπλάνησαν και κορόιδεψαν τους πολίτες, έχουμε φτάσει σε 15 μήνες να έχουν δημιουργήσει στα νησιά μας (Χίο, Λέσβο, Σάμο) το απόλυτο χάος. Χωρίς κανέναν σχεδιασμό και με πρωτοφανή για κυβέρνηση εγκληματική ανεπάρκεια, φτάσαμε εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας να καταστούν τα ΚΥΤ, και ειδικότερα αυτό της ΒΙΑΛ στη Χίο, υγειονομικές βόμβες.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Μετανάστευσης βουλευτής Χίου, έχοντας εξασφαλίσει από τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ απόλυτη κάλυψη και άπλετο χρόνο για μονολόγους και αυτοθαυμασμούς, νομίζουν ότι μπορούν πάντα να κουκουλώνουν και να αποκρύπτουν την πραγματικότητα.

Η αλήθεια, που δεν αλλάζει, δεν κρύβεται ούτε μπορούν να τη διαστρεβλώσουν, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να εγκλωβίσει όλους τους πρόσφυγες – μετανάστες στα νησιά μας και να τα καταστήσει φυλακές της Ευρώπης. Δεν έκανε αποσυμφόρηση επειδή δεν ήθελε, επειδή προτίμησε να μην κακοκαρδίσει τους «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς και να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Προτίμησε ή καλύτερα επέλεξε να θυσιάσει πέντε νησιά μόνο και μόνο για μικροπολιτική σκοπιμότητα, απαξίωση και υποτίμηση των νησιωτών.

Εμμονικά και μονότονα όλο το διάστημα ακούμε ότι θα δημιουργήσουν κλειστά κέντρα, αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες, και επίσης μονότονα αναπαράγουν τα επιτεύγματά τους που τους κάνουν περήφανους, αλλά οι πολίτες δεινοπαθούν, όπως και οι πρόσφυγες – μετανάστες. Απέδειξαν το προηγούμενο διάστημα ότι εκτός από ανεπαρκείς και ανεύθυνοι, είναι αυταρχικοί και βίαιοι, αφού δεν ντράπηκαν να στείλουν τα ΜΑΤ στη Χίο και τη Λέσβο για να μας σωφρονίσουν διά του ξύλου, επειδή σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούσαν στα εφιαλτικά σχέδιά τους να δημιουργήσουν τεράστιες φυλακές και να καταστήσουν τους νησιώτες ανθρωποφύλακες.

Το πιο εγκληματικό όμως είναι ότι εν μέσω πανδημίας παράτησαν στην κυριολεξία τα νησιά αθωράκιστα, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, χωρίς διενέργεια τεστ και όλα αυτά με τους πρόσφυγες – μετανάστες να βρίσκονται υπερσυνωστισμένοι στα ΚΥΤ σε συνθήκες υπερσυνωστισμού και σε απαράδεκτες συνθήκες ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.

Αυτή η κατάσταση είχε και τα επικίνδυνα αποτελέσματα με την πυρκαγιά στη Μόρια και όλα τα επακόλουθα, όπως η εξπρές δημιουργία του ΚΥΤ-λασπότοπου που διαφήμιζε όλο περηφάνια στα κανάλια ο υπουργός Μετανάστευσης.

Οσον αφορά τη Χίο, αυτή η κατάσταση είναι σίγουρο ότι θα γινόταν πολύ επικίνδυνη αν υπήρχαν κρούσματα στη ΒΙΑΛ – και γι’ αυτό είχε χτυπήσει καμπανάκι έγκαιρα από όλους τους φορείς στο νησί. Ομως, δυστυχώς, όπως σε όλα έτσι και εδώ πορεύονταν βλέποντας και κάνοντας και προπάντων με την αλαζονεία και την εγωπάθεια. Αποτέλεσμα ήταν πριν από λίγο καιρό να ανακοινωθούν τα πρώτα κρούσματα και η ΒΙΑΛ να βρίσκεται σε «περίπου» καραντίνα.

Γιατί δεν τη λες καραντίνα όταν πηγαινοέρχονται εργαζόμενοι, διοίκηση και μετανάστες, με ό,τι κινδύνους ελλοχεύει αυτή η κατάσταση για τη δημόσια υγεία. Τα κακά νέα άργησαν, αλλά αναγκαστικά ήρθαν με την καθυστερημένη έλευση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στη Χίο.

Δυστυχώς, έχουμε μια κυβέρνηση παντελώς ανάξια να διαχειριστεί κρίσεις, αλλά κουτοπόνηρη και αλαζονική γιατί ακόμη και τις κρίσεις θέλει να τις χρησιμοποιήσει προς όφελός της ίδιας και των λίγων φίλων, πλουσίων και μεγαλοπαραγόντων.

Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.