Νεώτερες εξελίξεις

Πηγές: Δεν είναι το τέλος του κόσμου η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Η άποψη ότι, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν ενεργοποιήσει το Πρόγραμμα του, θα επηρεαστεί η καθαρή έξοδος της Ελλάδος από τα Μνημόνια, αρχίζει και χάνει έδαφος μετά τις εξελίξεις ή για την ακρίβεια τις μη εξελίξεις στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δηλώνουν ότι «είναι επιθυμητή η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς αυτήν δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου». Έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η Σύνοδος δεν έχει προκύψει κάτι το καθοριστικό στις συζητήσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για την Ελλάδα, ούτε στο λεγόμενο Washington Group, το οποίο συνεδρίασε μονο για 45 λεπτά, ούτε όμως στις πολλαπλές συζητήσεις και επαφές που έγιναν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου. 

Το κλίμα που μεταφέρουν πηγές στο Ταμείο, και πριν από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι ότι οι δημοσιογραφικές προσδοκίες ήταν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι έπρεπε. Πηγή μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση στην σύνοδο μας». 

Όπως είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, τα περιθώρια για ενεργοποίηση του Προγράμματος στενεύουν ασφυκτικά και εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει τελική λύση έως το τέλος Μαΐου, τότε το ΔΝΤ δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του. 

Στην Ουάσιγκτον εξακολουθούν να βλέπουν διαφωνίες σε πολλά ζητήματα με κυριότερο τον μηχανισμό που θα συνοδεύει τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους αλλά και τα πλεονάσματα από το 2023 και μετά τα οποία θεωρούν πολύ υψηλά. Αρκετοί αξιωματούχοι, κυρίως Ευρωπαίοι, υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Μάλιστα αιφνιδιάστηκαν από την αναφορά του Πολ Τόμσεν περί σφιχτού χρονοδιαγράμματος ρίχνοντας ευθύνες στο ΔΝΤ. 

Είπαν χαρακτηριστικά: «Είχε πολλά χρόνια να αποφασίσει τι θα κάνει, δεν μπορεί να έρχεται λίγους μήνες πριν και να λεει δεν προλαβαίνει». Η εκτίμηση που υπάρχει πια είναι ότι όλες οι πλευρές ροκανίζουν χρόνο και απλώς περιμένουν να έρθει η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, χωρίς να υπάρξει σύγκρουση. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ δεν συμμετείχε στο Washington Group, κάτι που ενόχλησε τους Ευρωπαίους και αποτύπωσε και την απαισιοδοξία του Ταμείου για την μη εξεύρεση ουσιαστικής λύσης σε αυτήν την σύνοδο. 

Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg και στη συνάδελφο Βικτωρία Δενδρινού ότι οι δανειστές της Ελλάδας είναι πιο κοντά σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε συγκεκριμένα: «Οι θέσεις σήμερα είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Έχουμε ακόμη ένα τελευταίο μίλι να διανύσουμε, αλλά υπάρχει ένα θετικό κλίμα γύρω από το τραπέζι και θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει μια πραγματική προθυμία (το ΔΝΤ) να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

Πηγή: hellasjournal.com

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.