Πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει κάνει η Ελλάδα «βλέπουν» Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί

Την άποψη ότι η Ελλάδα σημείωσε «σημαντική πρόοδο» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε τη χειμερινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως ο «ρυθμός» υλοποίησης σε ορισμένες περιπτώσεις είναι «αργός» και «οδήγησε σε καθυστερήσεις» σε βασικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει το «δύσκολο έργο» της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει και πάλι η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε αυτό το κομμάτι, σημείωσε πως, ενώ έχει βελτιωθεί η «ρευστότητα», χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες σε τομείς όπως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, στο οποίο η μέχρι τώρα πρόταση προκαλεί «ανησυχία».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προστατέψει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά πρέπει να «επιλυθούν" κάποιες "λεπτομέρειες" έτσι ώστε να μην ευνοούνται «οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», και το πλαίσιο υπό συζήτηση να εξυπηρετεί τους στόχους του που είναι: ο προσωρινός χαρακτήρας, η στοχευμένη δράση και η λειτουργικότητα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως με τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα» καθώς είναι πλήρως ενταγμένη στην εν λόγω διαδικασία για "πρώτη φορά". Όπως εξήγησε, οι υπερβολικές ανισορροπίες που παρατηρούνται, είναι αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία και δείχνουν το ύψος των προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υψηλή ανεργία και το υψηλό χρέος, λέγοντας πως αυτό "δεν πρέπει να μας εκπλήσσει».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας επισήμανε ότι έχουν εκπληρωθεί οι «περισσότερες δεσμεύσεις» που είχε λάβει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του προϋπολογισμού για το 2019 που προβλέπει την εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%, την ολοκλήρωση των μεγάλων διαγωνισμών στον τομέα του φυσικού αερίου, της περίθαλψης και του Διεθνούς Αεροδρομίου, των μεταρρυθμίσεων στις επενδύσεις και των αλλαγών στο δικαστικό σύστημα.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε δύο "βασικές εκκρεμότητες", την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τόνισε, καταλήγοντας, ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να τις ολοκληρώσει πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ένα μήνυμα που θα μεταφέρει στις αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.