Προσφορά 3 βιβλία μαζί με το Documento την Κυριακή 29 Νοεμβρίου

Το Documento προσφέρει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου τρία βιβλία

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

- Η μετάφραση του 1919, από τον Αντώνη Δούμα, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια παρουσίασης του «Μανιφέστου» στο ελληνικό κοινό.

- Περιέχει εισαγωγή του Αριστ. Σίδερη με πολιτικές και γλωσσικές παρατηρήσεις για την προηγούμενη, ανολοκλήρωτη, έκδοση του Κων Χατζόπουλου (1908).

- Το ανάτυπο, 72 σελίδων, με τη μέθοδο της φωτομηχανικής αναπαραγωγής, είναι στο φυσικό μέγεθος και επιτυγχάνει να αποδίδει την ατμόσφαιρα της εποχής. Ταυτόχρονα εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη με ένα συλλεκτικό έργο και δίνει ευκαιρία στον αναγνώστη για αντιπαραβολή με τις πολυάριθμες μεταγενέστερες εκδόσεις.

Το πρωτότυπο προέρχεται από τη συλλογή του «Βιβλιαρχείου» (Ελληνικό Κέντρο Βιβλιογνωσίας). 

Η χειρόγραφη πολιτική διαθήκη του Νίκου Ζαχαριάδη

Ο Νίκος Ζαχαριάδης έγραψε το ύστατο πολιτικό του «ευαγγέλιο» –ευανάγνωστα με πένα– σε ένα μοβ σημειωματάριο που στο εξώφυλλο έγραφε «τετράδιο» στα ρωσικά. Το κείμενο γράφτηκε αμέσως μετά το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ που επιβεβαίωσε τη διαγραφή του Ζαχαριάδη, χρησιμοποιώντας μάλιστα βαρείς υπαινιγμούς και κατηγορίες για προδοσία.

Αντίτυπο του άγνωστου ντοκουμέντου εμπιστεύθηκε πριν από 30 χρόνια στον Κώστα Βαξεβάνη ο Στέλιος Κουλμαντάς. Ενας αυθεντικός αγωνιστής, ένας αυθεντικός κομμουνιστής, που φυλακίστηκε, εξορίστηκε και υπέφερε σιωπηλά σε όλη του τη ζωή. Τα τελευταία του χρόνια έζησε στο χωριό Αγία Παρασκευή της Λέσβου, μαζί με 10-15 γάτες που είχαν σχηματίσει τιμητική φρουρά γύρω του όταν βρέθηκε νεκρός. Υψιστη τιμή για τον Στέλιο Κουλμαντά, που απαρνήθηκε κάθε άλλη τιμή στη ζωή του.

Η απόφαση γι’ αυτή την έκδοση, περισσότερο από ιστορικό και δημοσιογραφικό χρέος δημοσίευσης ενός άγνωστου ντοκουμέντου, είναι και χρέος απέναντι σε αυτό τον άνθρωπο, τον μπαρμπα-Στέλιο. 

Ι.Β. Στάλιν - Ο δάσκαλος και οδηγητής-Ο σύντροφος και φίλος

Ενα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο. Είναι ένα βιβλίο 48 σελίδων που περιέχει την ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη που εκφωνήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1949 στην Αλβανία, "σε συγκέντρωση κομμουνιστών και Αγωνιστών της Ελλάδας". Δηλαδή μπροστά στους άντρες και τις γυναίκες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που είχαν αποσυρθεί στο χωριό Μπουρέλι μετά την ήττα στο τέλος Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Η ομιλία τυπώθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και κυκλοφόρησε με τίτλο "Ι.Β. Στάλιν. Ο δάσκαλος και οδηγητής, ο σύντροφος και φίλος".

Το ενδιαφέρον του βιβλίου είναι διττό:

Αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα σε δύο φορτισμένες προσωπικότητες τον Νίκο Ζαχαριάδη και τον Ιωσήφ Στάλιν. Επίσης το βιβλίο έχει στόχο να συσπειρώσει τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προβάλλοντας την μορφή του ανθρώπου που ηγήθηκε της αντιφασιστικής νίκης. Επιλέξαμε τη μέθοδο της φωτομηχανικής αναπαραγωγής για να διασωθεί η (πολυτονική) ορθογραφία της εποχής και η αύρα του παλιού βιβλίο

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου μαζί με το Documento

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.