Ψάχνει τα κεφάλαια για το Ελληνικό η Lamda

Η έλλειψη των απαραίτητων κεφαλαίων και η αναζήτηση τους από τη Lamda Development και όχι η σκόπιμη κωλυσιεργία της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως κραύγαζε για μήνες ο νυν υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, φαίνεται ότι καθυστερεί τις μπουλντόζες στο πολυθρύλητο έργο του Ελληνικού.

Παρ’ ότι η κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και πρώην στέλεχος της εταιρείας του ομίλου Λάτση, έχει κάνει υπερπροσπάθεια να ξεπεραστούν τα υποτιθέμενα εμπόδια, η έναρξη των έργων στο Ελληνικό έχει πάει ακόμη πιο πίσω, καθώς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα ξεκινήσουν «το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς». Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Άδ. Γεωργιάδης διαβεβαίωνε πως οι μπουλντόζες θα έπιαναν δουλειά από την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές, μετά η έναρξη των εργασιών πήγε το Σεπτέμβριο και μετά το Δεκέμβριο.

Για να μπουν όμως οι μπουλντόζες και να ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου στο Ελληνικό πρέπει να υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια χρηματοδότησης, με την αγορά να βοά ότι η Lamda Development ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση, τόσο μέσω δανεισμού, όσο και με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Lamda και οι συνεταίροι της στο project του Ελληνικού αναζητούν κεφάλαια σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, ενώ οι μέτοχοι της εταιρείας εξετάζουν να συμμετέχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να υποστηριχθεί η επένδυση.

Με βάση το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού και τη σύμβαση παραχώρησης, ο παραχωρησιούχος έχει δεσμευθεί πως κατά την πρώτη πενταετία θα επενδυθεί 1,07 δισ. ευρώ, ενώ για την έναρξη της παραχώρησης θα καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις δόσεις του εφάπαξ ανταλλάγματος, η οποία ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία, όπως έχει ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό, έχουν ήδη εκδοθεί οι τρεις από τις πέντε κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Εκκρεμούν οι δύο περισσότερο σύνθετες ΚΥΑ, οι οποίες αφορούν την πολεοδομική και χωροταξική ωρίμανση του ακινήτου στο πρώην αεροδρόμιο και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.