Πώς θα πετύχετε εξωδικαστικό συμβιβασμό και διαγραφή οφειλών και από ΦΠΑ;

Διαγραφή οφειλών από μη καταβαλλόμενο ΦΠΑ αλλά και «κούρεμα» των εγγυήσεων για «κόκκινα» δάνεια θα περιλαμβάνονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί φέρονται να έχουν βρει συμβιβαστική λύση στα δύο «αγκάθια» που εμποδίζουν το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας για τις ταχείες ρυθμίσεις των υπερήμερων χρεών των επιχειρήσεων. 

Έτσι, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη σύνταξή του προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς στις τελευταίες διαπραγματεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών επιτεύχθηκε συμβιβασμός.

Όπως αναφέρουν πηγές στο «Έθνος», σε σχέση με το «κούρεμα» του ΦΠΑ οι δύο πλευρές κατέληξαν ώστε να επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και εφόσον δεν υπάρχει δόλος για τη μη απόδοσή του από τις επιχειρήσεις προς το Δημόσιο.

Αναφορικά με την τύχη των εγγυήσεων των «κόκκινων» δανείων οι δύο πλευρές συμφώνησαν ώστε αν η πλειοψηφία (60%) των πιστωτών μιας επιχείρησης αποφασίζει διαγραφή, τότε αναλογικά να μειώνονται και οι εγγυήσεις. Αυτές όμως θα αφορούν μόνο στα δάνεια που ανήκουν σε όσους συναινούν στο «κούρεμα».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ζητά αντίστοιχη λύση να δίνεται και για τα φυσικά πρόσωπα - εγγυητές των ληξιπρόθεσμων δανείων που χορήγησε η μειοψηφία των πιστωτών. Δηλαδή για το 40% που δεν συναίνεσε στο σχέδιο της εξυγίανσης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.