Ραγκούσης προς Χρυσοχοΐδη: Γιατί κατέρρευσε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας στις τρεις κρίσιμες δοκιμασίες του καλοκαιριού;

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης, σχετικά με την αδυναμία της πολιτικής προστασίας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις τρεις κρίσιμες δοκιμασίες του φετινού καλοκαιριού.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις πλημμύρες στην Εύβοια με τους νεκρούς και τις σημαντικές ζημιές που υπέστησαν δεκάδες περιουσίες, στην απόκρυψη από τους κατοίκους και τους παραθεριστές της Πάρου και της Αντίπαρου των στοιχείων δυσανάλογης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και για στην καταστροφική πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Αναλυτικά η ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση

Προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Στις τρεις κρίσιμες δοκιμασίες εφέτος, η πολιτική προστασία αποδείχτηκε ανήμπορη και υπόλογη. Μοναδικό κυβερνητικό σχέδιο, η παραποίηση της πραγματικότητας και η απόκρυψη της αλήθειας».

Η πολιτική προστασία δεν είναι μόνον υποχρέωση της πολιτείας. Είναι και δικαίωμα του πολίτη. Η δε πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση του πολίτη για οτιδήποτε αφορά στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς του, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο καθήκον όλων των επιπέδων, κυβερνητικών και κρατικών υπευθύνων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρωτοφανή κυνισμό, έχει κάνει επάγγελμα το πολιτικό εμπόριο του ανθρώπινου πόνου στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Ο δε περιβόητος νέος νόμος για την πολιτική προστασία που δήθεν θα θωράκιζε τους πολίτες από τις φυσικές καταστροφές, έμεινε ανενεργός με απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης.

Στην Εύβοια, οκτώ νεκροί, σημαντικές ζημιές σε 2.500 σπίτια και εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες είναι ο τελικός απολογισμός των πλημμυρών, τα ξημερώματα της Κυριακής 9/8/2020. Από τον κυβερνητικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καμία έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, καμία προληπτική χρήση του 112. Από τις εισαγγελικές αρχές παραγγέλθηκε η διενέργεια έρευνας, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στις περιοχές που πνίγηκαν στη λάσπη.

Στην Πάρο και την Αντίπαρο, ομολογήθηκε συνειδητή απόκρυψη από τους κατοίκους και τους παραθεριστές των στοιχείων δυσανάλογης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Καμία έγκαιρη πληροφόρηση ανά νησί, προκειμένου οι διαμένοντες στα δύο νησιά να λάβουν αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας. Καμία προληπτική χρήση του 112. Μόνον εκ των υστέρων και εντελώς αιφνιδιαστικά, η ανακοίνωση έκτακτων μέτρων στα δυο νησιά, γεγονός που οδήγησε όχι απλώς στη στοχοποίηση αλλά στην οικονομική τους εξόντωση.

Ο οικουμενικής αξίας αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών υπέστη για πρώτη φορά στην ιστορία του μια καταστροφική πυρκαγιά. Μία πυρκαγιά που λόγω της χαμηλής βλάστησης στην περιοχή-και μόνο γι’ αυτό-προκάλεσε μία μεγάλη ζημιά, που έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Για ποιο λόγο εφέτος το καλοκαίρι, στις τρεις πιο κρίσιμες περιπτώσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής καθώς και για την προστασία της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι ουσιαστικά κατέρρευσε ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας;

2) Για ποιο λόγο δεν προειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι πολίτες στην Εύβοια, πριν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με τη χρήση του αριθμού 112, που, ενδεχομένως, θα απέτρεπε τον άδικο θάνατο οκτώ συμπολιτών μας, για ποιο λόγο δεν αντιμετωπίστηκε στο ξεκίνημά της η πυρκαγιά στις Μυκήνες, καθώς επίσης και για ποιο λόγο, ενώ η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνώριζαν την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορoνοϊού στην Πάρο και την Αντίπαρο, δεν φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να ειδοποιήσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά της νόσου σε ανυποψίαστους πολίτες τόσο στα δυο νησιά, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Ραγκούσης

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.