Σφάζονται «επιτελικοί», την πληρώνουν συνταξιούχοι

Γιατί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έγινε όψιμος υπερασπιστής του συνταξιοδοτικού συστήματος και βάλλει κατά του υφυπουργού του

Με εμφανή αγωνία να μας πείσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα αντέχει, την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τα στοιχεία για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το σύστημα ΗΛΙΟΣ που καταγράφει τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

«Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει αξιόπιστο και βιώσιμο και οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες παρά τις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βρούτσης. Ολα αυτά θα ήταν άνευ ουσίας και αυτή θα ήταν άλλη μια δήλωση ενός υπουργού που δεν χαίρει καμίας εκτίμησης, ακόμη και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν δεν ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όσα έχει δηλώσει ο προσφάτως τοποθετηθείς υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου.

«Κονταίνει» τον υφυπουργό

Ο Τσακλόγλου είναι το πρόσωπο από την επιτροπή Πισσαρίδη που επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης να τοποθετήσει ως «κακό σπυρί» δίπλα στον Γ. Βρούτση. Είναι ο καθηγητής υπέρ του οποίου ψαλιδίστηκαν οι αρμοδιότητες του υπουργού σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Αυτές οι δηλώσεις είναι ένα χτύπημα κάτω από τη μέση στην προσπάθεια να αλλάξει, κατ’ εντολή Μητσοτάκη, την κοινωνική ασφάλιση εις βάρος των ασφαλισμένων.

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις Βρούτση δεν έγιναν γιατί ξαφνικά ο χαρακτηρισμένος ήδη από το 2013 «Προκρούστης των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» μεταστράφηκε υπέρ του κόσμου της εργασίας. Είναι σαφές ότι οι τοποθετήσεις του, με αφορμή τη δημοσίευση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αποτελούν προσπάθεια να… κοντύνει ο Παν. Τσακλόγλου. «Αρκετά έχουν να γίνουν ακόμη στο ασφαλιστικό» τόνιζε ο κ. Τσακλόγλου στις 5

Αυγούστου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης. Μάλιστα, εξειδικεύοντας είχε αναφέρει ότι «οι αλλαγές δεν θα αφορούν αποκλειστικά τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος», δηλαδή τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και άλλους τομείς του ασφαλιστικού.

Ολα μαύρα στην έκθεση

Για να καταλάβουμε ότι έρχονται αλλαγές επί το δυσμενέστερο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην έκθεση Πισσαρίδη, στην οποία ως συμμετέχων ο κ. Τσακλόγλου είχε αναλάβει τη συγγραφή των θεμάτων της κοινωνικής ασφάλισης, αναγράφονται τα δυσμενή στοιχεία του συνταξιοδοτικού.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση Πισσαρίδη διά χειρός Τσακλόγλου σκιαγραφείται η ραγδαία επιδείνωση των δημογραφικών δεικτών. Πρόκειται για τη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού (οι γεννήσεις είναι μικρότερο μέγεθος από τους θανάτους), που συνεπάγεται τεράστια πίεση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα υψηλά ποσοστά της συνταξιοδοτικής δαπάνης (16,5% του ΑΕΠ έναντι 13,2% στην ευρωζώνη), γεγονός που μας καθιστά πρώτη χώρα στον σχετικό κατάλογο της ευρωζώνης. Ωστόσο ο κ. Τσακλόγλου επισημαίνει στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη το υψηλό ποσοστό κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη των συντάξεων, που το 2018 έφτασε στο 10,1% του ΑΕΠ, έναντι 3,1% του ΑΕΠ στην ΕΕ. Μάλιστα το συνδέει με την υψηλή μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης (11,7% έναντι 9,9% στην ευρωζώνη). Αρα για τον κ. Τσακλόγλου το ελληνικό δημόσιο καταλήγει να δαπανά το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ (28,4%) σε μισθούς και συντάξεις στην ευρωζώνη (23,1% κατά μέσο όρο), όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι τεχνοκράτες της επιτροπής!

Τελικά ποιος ψεύδεται;

Πώς δένουν όλα αυτά με τις έγγραφες τοποθετήσεις Βρούτση ότι το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει αξιόπιστο και βιώσιμο; Πώς είναι βιώσιμο αν ισχύουν όλα όσα αναγράφει ο κ. Τσακλόγλου στην έκθεση Πισσαρίδη;

Πώς τελικά ο κ. Μητσοτάκης θα πείσει για την αναγκαιότητα τομών στο ασφαλιστικό σύστημα που θα φέρουν απίσχνανση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα όταν ο αρμόδιος υπουργός του τοποθετείται εγγράφως και ευθαρσώς ότι «το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει αξιόπιστο και βιώσιμο και οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες παρά τις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία»;

Οι αριθμοί εκθέτουν τον Πισσαρίδη

Οταν το 78% των συνταξιούχων, ήτοι 1,93 εκατομμύριο άνθρωποι σε σύνολο 2,48 εκατομμυρίων, είναι πάνω από 65 ετών, πώς ευσταθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση μέσω των «λαγών» της (Μιράντα Ξαφά κ.λπ.) ότι δήθεν πρέπει να περικοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για να σωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Οταν το 46% περίπου των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω των 700 ευρώ μεικτά (δηλαδή γυρίζει πίσω στο κράτος το 9% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και εισφέρει αναλόγως και στο σύστημα υγείας), πώς είναι δυνατόν να επεξεργάζεσαι σενάρια μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης;

Οταν οι Ελληνες είναι στην πρώτη θέση των φτωχότερων και γηραιότερων συνταξιούχων στην ευρωζώνη, πώς είναι δυνατόν να βλέπεις μόνο την ανάλγητη όψη του νομίσματος που μας καθιστά πρώτο κράτος σε συνταξιοδοτικές δαπάνες στην ευρωζώνη, κ. Τσακλόγλου;

Ολα αυτά είναι οι αμείλικτοι αριθμοί από τη μηνιαία έκθεση για τις συντάξεις του συστήματος ΗΛΙΟΣ. Αλλα σημαντικά στοιχεία της έκθεσης είναι:

Συνολικά 2,258 δισ. ευρώ πληρώθηκαν για συντάξεις τον προηγούμενο μήνα.

Οι δικαιούχοι φτάνουν τα 2,486 εκατομμύρια, ενώ με βάση τα ίδια στοιχεία από τις αρχές του χρόνου έχουν δοθεί 20,2 δισ. ευρώ.

Η μέση κύρια σύνταξη είναι 726,70 ευρώ και η μέση επικουρική 194,37 ευρώ.

Οριστική απόφαση σύνταξης εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο για 19.355 υποθέσεις, ενώ από την αρχή του χρόνου για 153.651.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.