Στη Βουλή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός Novartis-ΗΠΑ που επιβεβαιώνει την εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο (Pdf)

Στην Προανακριτική Επιτροπή διαβίβασε η Εισαγγελία Διαφθοράς τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ - Novartis, στον οποίο υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αναφορές περί χρηματισμού ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, με σκοπό τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων αλλά και εν γένει τον επηρεασμό των κυβερνητικών αποφάσεων προς όφελος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Σας διαβιβάζουμε συνημμένα δύο έγγραφα των δικαστικών αρχών των Η.Π.Α. με στοιχεία UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF NEW JERSEY – Criminal No. 20-538 – και UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF NEW JERSEY –CASE NO.20-cr-, τα οποία εστάλησαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Υπηρεσίας μας την 25-6-2020 και ώρα 8.17 μ.μ. από το Νομικό Γραφείο της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, γνωρίζοντας σας ότι έχουν ήδη διαβιβασθεί προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για επίσημη μετάφραση τους» σημειώνεται στο διαβιβαστικό, ενώ στο απόσπασμα που αφορά τα πεπραγμένα της Novartis Hellas δεν χωρούν παρερμηνείες στις αναφορές περί δωροδοκίας αξιωματούχων προκειμένου η κυβέρνηση την περίοδο 2012 - 2015 να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της φαρμακευτικής.

Αναλυτικά το απόσπασμα:

«Μεταξύ ή γύρω στο έτος 2012 και μέσα στο ή γύρω στο έτος 2015. εντός των ΗΠΑ και αλλού, η κατηγορουμένη Νovartis Hellas Α.Ε.Β.Ε. μαζί με τον εργαζόμενο 1 της Νovartis Hellas και τον εργαζόμενο 2 της Νovartis Hellas και άλλους γνωστούς και αγνώστους, εν γνώσει και εσκεμμένα (με πρόθεση) συνδέθηκαν, συνωμότησαν, συνήργησαν και συμφώνησαν από κοινού και μεταξύ τους να διαπράξουν αδίκημα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, και συγκεκριμένα:

Εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω των εργαζομένων της και των αντιπροσώπων της ενήργησαν πράξεις διαφθοράς σε σχέση με προσφορά, πληρωμή, υπόσχεση πληρωμής και εξουσιοδότηση (έγκριση) καταβολής οιουδήποτε αντικειμένου αξίας σε κάποιον αλλοδαπό αξιωματούχο και οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ γνώριζαν ότι ολόκληρο ή τμήμα αυτών των χρημάτων και της αξίας τους επρόκειτο να προσφερθεί, δοθεί και υποσχεθεί και προσφέρθηκε, δόθηκε και υποσχέθηκε σε αλλοδαπό αξιωματούχο για τον σκοπό: i) του επηρεασμού ενεργειών και αποφάσεων του αλλοδαπού αξιωματούχου στο πλαίσιο της επίσημης ιδιότητας του, ii) της προτροπής προς τον αλλοδαπό αξιωματούχο να πράξει και να παραλείψει να πράξει ενέργειες κατά παράβαση της νόμιμης υποχρέωσης του ως άνω αξιωματούχου, iii) της διασφάλισης οιουδήποτε αθέμιτου πλεονεκτήματος και iv) της προτροπής προς τον αλλοδαπό αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς μία αλλοδαπή κυβέρνηση και αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης και αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει την Νovartis Hellas στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής (κερδοσκοπικής) δραστηριότητας της, κατά παράβαση του (άρ.) 15 U.S.C. παρ.78dd-3».

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός:

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.