Στη Βουλή πολυνομοσχέδιο, σχέδιο Ηρακλής, εξοπλιστικά και προϋπολογισμός

Στο διυπουργικό νομοσχεδίο που συζητείται στην Βουλή, στο νομοσχέδιο για το πρόγραμμα Ηρακλης για τις τράπεζες, στα εξοπλιστικά αλλά στον προυπολογισμό που εισάγεται το Σάββατο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για το πρόγραμμα Ηρακλής για τις τράπεζες, στα εξοπλιστικά αλλά στον προϋπολογισμό που εισάγεται το Σάββατο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Διυπουργικό

Για το πολυνομοσχέδιο δικαιολόγησε ότι «Αντί της πεπατημένης του παρελθόντος, δηλαδή με κατάθεση βροχής τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, επιλέξαμε ένα καθαρό δρόμο με σεβασμό στη Βουλή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις επείγουσες διατάξεις. Ανάμεσα στα άλλα με το νομοσχέδιο αυτό:

Παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.

Παρατείνεται για πέντε μήνες, έως την 31η Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.

Δίνεται και στους παρόχους υγείας το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019.

Συνιστώνται 800 θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αύριο Τετάρτη, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει στους εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

Θα πρόκειται για μια κορυφαία θεσμική τομή και δείγμα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος της χώρας, που κάνει πράξη την πρόνοια του Συντάγματος, έστω και με περίπου μισό αιώνα καθυστέρηση.

Το σχέδιο Ηρακλής

Μεθαύριο Πέμπτη, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στο σχέδιο «Ηρακλής». Στόχος του σχεδίου είναι να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια ύψους περίπου τριάντα δις ευρώ, δηλαδή από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

Θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Όμως, η συζήτηση για το «σχέδιο Ηρακλής» δεν είναι μια τεχνική συζήτηση. Αφορά όλους μας.

Γιατί, πάνω από όλα, το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας.

Ενώ, τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους.

Και μάλιστα με έναν τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό Προϋπολογισμό. Αντιθέτως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο «Ηρακλής» εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες, σε συνεργασία με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Τ.Χ.Σ, και των ίδιων των τραπεζών.

Εξοπλιστικά

Την Παρασκευή, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά πρωτίστως στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της αμυντικής μας βιομηχανίας. Περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού.

Με τις αποφάσεις αυτές αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεμπλοκάρονται προγράμματα που χρόνιζαν και ενισχύεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Προϋπολογισμός

Το Σάββατο, ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 που σηματοδοτεί την επιστροφή της Πατρίδας μας στο μέλλον.

Ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε.

Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.

Αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε.

Ο Προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης.

Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία.

Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020.

Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δις ευρώ.

Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δις ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό.

Ο Προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η «ευημερία για όλους» δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.