Στο Κάιρο ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς για τη σύνοδο ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου

Για το Κάιρο αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στην 4η υπουργική σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Αραβικού Συνδέσμου (ΑΣ).

Πρόκειται για τη διαπεριφερειακή συνεργασία ΕΕ-ΑΣ, η οποία προσβλέπει στην ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών των δύο Οργανισμών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των σύγχρονων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, προκειμένου να προαχθεί η αλληλεπίδραση και η αλληλοκατανόηση μεταξύ των κρατών, καθώς και η θεσμική και διοργανική συνεργασία. Η προηγούμενη, η 3η υπουργική σύνοδος, είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το 2014, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας, τόσο τα ευρωπαϊκά, όσο και τα αραβικά κράτη συμμερίζονται την ανησυχία εξάπλωσης των κινδύνων που πηγάζουν από τον εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση και προσπαθούν να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Τα κυριότερα πολιτικά θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνόδου είναι η μετανάστευση και η εξεύρεση τρόπων συλλογικής αντιμετώπισης του φαινομένου, η διαμόρφωση μίας «θετικής ατζέντας» για την πολυτάραχη περιοχή της Μεσογείου, η κατάσταση στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη και τον Λίβανο, καθώς και οι εξελίξεις στο Ιράκ. 

Επιπλέον, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα είναι αντικείμενο του ευρω-αραβικού διαλόγου, ενώ, επίσης, θα συζητηθεί το θέμα των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ιράν. Τέλος, στην ατζέντα των συνομιλιών έχει προστεθεί το θέμα του αφοπλισμού σε συνδυασμό με τη Συνθήκη της μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT).

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.