Από 1η Οκτωβρίου

Τέλος και επίσημα στα capital controls - Χωρίς περιορισμούς οι αναλήψεις

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το προ 10ημέρου αποκλειστικό ρεπορτάζ του documentonews.gr το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την από 1ης Οκτωβρίου την πλήρη ελευθερία στην ανάληψη μετρητών και την αύξηση στις 10.000 ευρώ  -μεταξύ άλλων- της μεταφοράς νομίσματος στο εξωτερικό ανά ταξίδι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου:

«Στάλθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α΄ 84), όπως ισχύει.

Με την απόφαση καταργούνται πλέον πλήρως οι δύο πυλώνες του οδικού χάρτη των capital controls και απελευθερώνονται έτσι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας, παράλληλα γίνεται περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών του τρίτου πυλώνα που αφορά στην μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ειδικότερα:

  • Επιτρέπονται πλέον από 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα.
  • Επιτρέπονται από 1η Οκτωβρίου οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ.
  • Αυξάνεται με την δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
  • Διευκολύνονται με την δημοσίευση της απόφασης και θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των υποκαταστημάτων οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
  • Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Για το θέμα ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνας. Ι. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε σχετικά:

«Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών σχετικά με την ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών που τόσα προβλήματα έχουν προκαλέσει σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Πλέον δεν υπάρχει περιορισμός στις τραπεζικές αναλήψεις εσωτερικού, μία εξέλιξη οπωσδήποτε θετική η οποία όμως πρέπει να συνοδευτεί από την πλήρη κατάργηση των τραπεζικών περιορισμών έτσι ώστε να διευκολυνθεί συνολικά το επιχειρείν. Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες με την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στις 5.000 ευρώ, οι πολίτες διευκολύνθηκαν στις συναλλαγές τους. Επίσης με τις τελευταίες εξελίξεις αυξάνονται τα όρια και για εξαγωγή ποσών από τις 40.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, στις 100.000 ευρώ, κάτι που οπωσδήποτε θα διευκολύνει πάρα πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με συναλλαγές στο εξωτερικό. Τα προβλήματα όμως παρέμεναν και παραμένουν για χιλιάδες επιχειρήσεις που κυριολεκτικά υπέφεραν αυτά τα χρόνια εξαιτίας των capital controls. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όσο είναι σε ισχύ οι τραπεζικοί περιορισμοί. Εκτιμούμε ότι πλέον έφτασε η ώρα για την πλήρη κατάργηση τους, όχι απλώς για κάποια χαλάρωση. Μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μία ουσιαστική «αλλαγή» στην ελληνική οικονομία, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές, ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μία τέτοια εξέλιξη θα βγάλει από δύσκολη θέση πάρα πολλές επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δυσκολεύονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στις όποιες συναλλαγές τους, εντός και εκτός συνόρων. Σημαντικό όμως είναι να αυξηθεί πλέον και η ρευστότητα, στοιχείο που επίσης έλειψε τόσα χρόνια από τις επιχειρήσεις μας οι οποίες προσπαθούσαν να αντέξουν χωρίς τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία. Τέλος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χωρίς μια δέσμη ουσιαστικών και συνδυαστικών μέτρων που θα στηρίζουν πραγματικά την επιχειρηματικότητα, δεν μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε σημαντικές βελτιώσεις του οικονομικού κλίματος. Χωρίς ελαφρύνσεις σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς ρεαλιστικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δίχως έμφαση στη εξωστρέφεια και στην καινοτομία, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει».

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Ανάληψη μετρητών χωρίς όριο - Προς πλήρη κατάργηση των capital controls

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.