Τερέζα Μέι: Στο κοινοβούλιο η τελική συμφωνία για το Brexit - Στα ύψη η λίρα

Συμφωνία όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ των 27 θα επιδιώξει το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.), αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στα οφέλη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, χωρίς όμως να αποτελεί μέρος της, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Στο πλαίσιο ομιλίας της, στην οποία εκθέτει τη στρατηγική της χώρας της, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit, η κ.Μέι ξεκαθάρισε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις παράπλευρες εξελίξεις, η λίρα κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδό της από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία της Βρετανίας σχετικά με την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λίρα, η οποία ήδη ενισχυόταν άνω του 1% όταν η Μέι ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία της, η οποία είχε διαρρεύσει σε μεγάλο βαθμό στα μέσα ενημέρωσης, κατέγραψε άνοδο 2% στο 1,2278 δολάριο. Παράλληλα, ενισχύθηκε περίπου 0,8% στις 87,36 πένες ανά ευρώ.

Η κ.Μέι ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του Η.Β. έχουν ξεκαθαρίσει στο Λονδίνο ότι παραμονή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών κίνησης (προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων), πράγμα που ουσιαστικά θα θέτει τη βρετανική πολιτική υπό την αίρεση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και των μηχανισμών της Ε.Ε. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι μια αποχώρηση του Η.Β. χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία αποχώρησης.

Η ψήφος μας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν απόρριψη των ευρωπαϊκών αξιών, ούτε προσπάθεια να κάνουμε κακό στη συνεργασία των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών, ανέφερε ακόμη η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.Υιοθετώντας ωστόσο έναν σκληρό τόνο έναντι των φωνών στην Ε.Ε. που ζητούν σκληρή αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας, η κ. Μέι σημείωσε ότι όποιος επιλέξει να ακολουθήσει μία τιμωρητική γραμμή κατά τις διαπραγματεύσεις, θα πληγώσει τον ίδιο τον εαυτό του και τους πολίτες της χώρας του.

«Εγκαταλείπουμε την Ε.Ε., αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη», ξεκαθάρισε η συντηρητική πολιτικός, συμπληρώνοντας ότι μελλοντικές επιτυχίες της Ε.Ε. θα είναι προς όφελος και της Μεγάλης Βρετανίας. Οι πολίτες των χωρών - μελών της Ε.Ε. θα είναι ευπρόσδεκτοι στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ελπίζουμε ότι θα είναι οι Βρετανοί στις υπόλοιπες χώρες, είπε ακόμη η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος τόνισε επίσης ότι η τελική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, που θα περιγράφει τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., θα πρέπει να λάβει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου. «Οι νόμοι μας θα διαμορφώνονται πλέον στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ και θα κρίνονται από Βρετανούς δικαστές και όχι από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου», υπογράμμισε.

«Έχουμε ήδη λάβει τις προτάσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και αναμένουμε ανάλογο έγγραφο και από την Βόρεια Ιρλανδία, ώστε η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να αποβεί προς όφελος ολόκληρης της χώρας», πρόσθεσε. Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ακόμη ότι στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η διατήρηση της ελεύθερης κίνησης προσώπων χωρίς την ανάγκη χρήσης ταξιδιωτικών εγγράφων μεταξύ του ίδιου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.