Τι εννοεί ο Κικίλιας με τις «βαλίτσες με μετρητά» που «άλλαζαν χέρια»;

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η διατύπωση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για να περιγράψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Ελλάδα προμηθεύτηκε μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας από την Κίνα

Κατά την τοποθέτησή του στο Delphi Economic Forum, ο κ. Κικίλιας, εμφανώς... ενθουσιασμένος προσπαθούσε να περιγράψει όλα όσα έζησε ως υπουργός Υγείας τις ημέρες της υγειονομικής κρίσης. Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του έκανε λόγο για... «μη δημοκρατικές» συνθήκες και «βαλίτσες με μετρητά» που «άλλαζαν χέρια».

Πάμε να δούμε αναλυτικά τον διάλογο:

Η δημοσιογράφος ρωτά: «Υπήρξαν στιγμές που σας ανησύχησε η έλλειψη υποδομών, η έλλειψη σε μάσκες, η έλλειψη σε φόρμες;»

Η απάντηση που παίρνει από τον Βασίλη Κικίλια είναι η εξής: 

«Βεβαίως, υπήρξαν στιγμές έντασης, και το έχω πει πολύ ειλικρινά, γιατί ξέρετε, δεν είναι κρυφό, η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα δεν ήταν έτοιμη γι'αυτή την πανδημία. Κραταιά συστήματα υγείας κατέρρευσαν και τα μέσα ατομικής προστασίας ήταν ένα ζητούμενο για όλες τις χώρες. Μάλιστα, για πολύ πιο ισχυρές χώρες από εμάς, που δεν μπόρεσαν να τα βρουν σε επάρκεια όσο τα ήθελαν.

Χτίσαμε εγκαίρως, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Προεδρεία της Κυβέρνησης, μία αερογέφυρα ζωής και cargo planes τα οποία πήγαιναν στον μοναδικό προμηθευτή, την Κίνα, που ευτυχώς αντιμετώπισε ύφεση στην επιδημία και μπόρεσε να εξάγει τέτοια υλικά.

Παλέψαμε νυχθημερόν με συνθήκες -θα έλεγα- μη δημοκρατικές, βαλίτσες με μετρητά άλλαζαν χέρια, αεροπλάνα καθηλώνονταν σε αεροδρόμια και δεν αφήνονταν να πετάξουν. Υπήρχε τεράστια δυσχέρεια στον τρόπο με τον οποίο μπορούσε μία χώρα να προμηθευτεί αυτό το υλικό. Εμείς τα καταφέραμε όμως, δεν υπήρχαν ελλείψεις στα νοσοκομεία».

Προσπερνούμε την ατυχή δήλωση του κ. Κικίλια πως «δεν υπήρχαν ελλείψεις στα νοσοκομεία», και ρωτάμε: Τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός Υγείας; Ότι αγοράστηκαν μάσκες με χρήματα σε βαλίτσες;

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα:

Φυσικά, η επίμαχη διατύπωση του υπουργού Υγείας δεν περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του ΕΟΔΥ. 

Και... μετατράπηκε στο ακόλουθο:

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.