Το κραχ στον τουρισμό αυξάνει δραματικά την ύφεση

Η Αθήνα που άλλοτε έσβυζε από κόσμο τώρα είναι άδεια

Σε μειώσεις μισθών και συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ οδηγεί το κυβερνητικό φιάσκο στον ελληνικό τουρισμό.

 Όπως προκύπτει από ειδική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος, μόνο η μείωση των τουριστικών εισπράξεων του 2020 κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019 οδηγεί σε μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5,3%! Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω σενάριο (δηλαδή η μείωση εσόδων αυτού του μεγέθους) φαντάζει εύλογο και στο υπουργείο Τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council, WTTC) εκτιμά τη συνολική συμβολή του τουρισμού σε 20,8% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το παραπάνω συνεπάγονται ότι η συνολική ύφεση στη χώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου, κάτι το οποίο οδήγησε την ΤτΕ να εξυφάνει σενάριο ύφεσης της τάξης του 9,4%, με ταυτόχρονη εκτόξευση της ανεργίας στο 24,3%! Την ώρα μάλιστα που, εκτός του τουρισμού, είναι πάρα πολλοί οι κλάδοι οι οποίοι βιώνουν τεράστια ζημιά. Πλέον και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποδέχεται (αν δει κανείς προσεκτικά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα) ότι θα χρειαστεί και το 2022, ούτως ώστε να φτάσουμε εκεί που βρισκόμασταν το 2019! Αν και η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε φροντίσει να αρχίσει να μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα.

πηγή: avgi.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.