Το πιο ξεχασμένο ολοκαύτωμα

Φωτογραφία νεαρής Τσιγγάνας στο Άουσβιτς (Auschwitz-Birkenau State Museum Archives)

2 Αυγούστου, Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά. 

Μια γενοκτονία που δεν ρίζωσε στη συλλογική μνήμη και προσπέρασε την ιστορική συνείδηση. Η ευρωπαϊκή κοινωνία αδιαφόρησε και συνεχίζει να αδιαφορεί για την τύχη που επιφύλαξαν οι ναζί στα τελευταία νομαδικά φύλα τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στο Ευρωκοινοβούλιο εκκρεμεί η πρόταση της Ουγγαροτσιγγάνας ευρωβουλεύτριας Λίβια Γιάροκα για την καθιέρωση της 2ας Αυγούστου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά από τους χιτλερικούς – αντίθετα θεσμοθετήθηκε η μισαλλόδοξη, καιροσκοπική και αναθεωρητική Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού. 

Οι προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες που πέρασαν Διαφωτισμό –καταπώς μας επισημαίνουν συχνά πυκνά οι ρητορεύοντες υπέρ της αναγκαιότητας ύπαρξης ακόμη κι αυτής της εξαμβλωματικής ΕΕ– εξακολουθούν να κατηγοριοποιούν τους πολίτες αναλόγως της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας και του χρώματος του δέρματος αναθέτοντας ρόλους. Ο κοινωνικός ρόλος του αποσυνάγωγου και του φορέα μιας μιαρής (άρα όχι και ευπρόσδεκτης) αρχαϊκότητας έχει αποδοθεί στους Ρομά. Η εικόνα τους, αποδεκτή όταν εντάσσεται στο πλαίσιο του φολκ και του γραφικού, ενοχλεί όταν αποκτά υπόσταση εντός της καθημερινότητας. 

Ο Τσιγγάνος παραμένει ο ενοχλητικός, ο ρέμπελος, ο αναφομοίωτος, ο ανένταχτος, ο αρνητής της κοινωνικής νόρμας. Οπότε η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά δεν φαίνεται να αφορά την πλειονότητα του ευρωπαϊκού κοινωνικού συνόλου, η οποία αποτινάσσει τη συλλογική της ενοχή και αυτοεξαγνίζεται μνημονεύοντας επιλεκτικά τις γενοκτονίες που συντελέστηκαν από τους χιτλερικούς. Απόψε (2 Αυγούστου) στις 20.00 μπείτε στο https:// meet.jit.si/Porajmos2020 και παρακολουθήστε τη συζήτηση που διοργανώνουν η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, η καλλιτεχνική ομάδα Ηριννα και η πολιτιστική ομάδα Art Attack τιμώντας το πιο ξεχασμένο ολοκαύτωμα απ’ όλα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.