Νέες ανάγκες για άμυνα-ασφάλεια

«Τρύπα» 20 δις στον προϋπολογισμό της ΕΕ - Προς νέο ευρωπαϊκό «χαράτσι» λόγω Brexit;

Μπροστά στο δίλημμα της αναζήτησης νέων πόρων ή της μείωσης των φιλοδοξιών του προϋπολογισμού της ΕΕ θα βρεθούν σύντομα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο συνδυασμός του Brexit και νέων προκλήσεων, όπως η ευρωπαϊκή άμυνα, θα δημιουργήσουν μια «τρύπα» έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό της ΕΕ, προειδοποίησε ο Έτινγκερ.

«Μόνο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου μας αφήνει ένα έλλειμμα εισπράξεων κατ' ελάχιστον 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως», υπενθύμισε ο ευρωπαίος Επίτροπος, σε κείμενό του που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

«Ταυτοχρόνως οφείλουμε να χρηματοδοτήσουμε νέα καθήκοντα όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια», πρόσθεσε ο επίτροπος εκτιμώντας ότι «η συνολική τρύπα μπορεί συνεπώς να είναι μέχρι και δύο φορές μεγαλύτερη».

Αναμένεται ότι θα υπάρξει έτσι διαφορά μέχρι 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στο νέο επίπεδο των εισπράξεων και αυτό των απαραίτητων ετήσιων δαπανών, σύμφωνα με τον Έτινγκερ, ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα τις σκέψεις του για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ των 27.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.